Vánoční cukroví zdravěji - fitness recepty
Vánoce jsou svátky radosti a pohody, ale i vynikajícího jídla a cukroví. A to může vést k přibírání. Zbytečně! S námi se naučíte užít si slavnostní chvíle naplno a zároveň bez obav o vaši linii. Cukroví je možné upravit tak, aby přinášelo zdraví i radost.
Vánoční cukroví voní vanilkou, skořicí, máslem, oříšky a čokoládou a láká tak snad každého. Cukroví by přece nebylo cukrovím, kdyby nebylo sladké. Přesto nemusí být synonymem pro hromady kalorií. Ukážeme vám, jak lze tradiční i modernější druhy cukroví přetvořit, aby bylo zdravější, ale stále potěšilo vaše chuťové buňky. Možná vám dokonce upravené varianty cukroví zachutnají víc než ty běžné.
Základní principy zdravějšího vánočního pečení
Fitness cukroví není jen o snížení obsahu cukru a kalorií, ale také o využití kvalitních surovin, které našemu tělu prospívají, neškodí a dodávají prospěšné živiny. Pak si můžete užít Vánoce naplno, bez kompromisů, bez obav o svou postavu a zdraví. Zde jsou 3 rady, které vám pomohou vydat se na cestu za cukrovím zdravějším, přesto ale plným klasických vánočních chutí a vůní:
-
Snižte množství cukru: Nahraďte běžný bílý cukr erythritolem, xylitolem, stevilglykosidy či čekankovým sirupem. Tato sladidla nezpůsobují prudké výkyvy hladin cukru v krvi, které i zdravým lidem metabolicky neprospívají a mohou vést k nepříjemným pocitům otupělosti a vyčerpání (takzvanou mozkovou mlhu), hladu a dalším chutím na sladké. V menším množství můžete používat i med a přírodní sladidla, jako je panela. Více se dočtete v naší e-knize zdarma - Jak na sladké bez cukru. Sladkou chuť cukroví podpoří i koření jako vanilka či cejlonské skořice.
-
Používejte zdravější tuky: Poctivé máslo nejen skvěle chutná, ale je i jedním ze zdravých tuků. Je to jen minimálně zpracovaná surovina, plná vitamínů i chuti. Do některých druhů cukroví se hodí i sádlo a za studena lisovaný kokosový olej. Vhodným zdrojem tuků jsou i ořechy, semínka a kvalitní čokoláda, samozřejmě všeho s mírou. Úplně ale zapomeňte na nezdravé ztužené tuky a nutričně chudé margaríny plné rafinovaných olejů a potravinářských aditiv.
-
Nahraďte bílou mouku: Běžnou pšeničnou mouku můžete vyměnit za jemně mletou celozrnnou špaldovou, ovesnou či pohankovou mouku, které mají mnohem více vlákniny a minerálů. Vhodnou alternativou je jsou i nízkosacharidové mouky jako mandlová a kokosová a také další namleté druhy ořechů a semínek. Ačkoliv některé z nich jsou hodně tučné, jejich vyšší energetická hodnota je vyvážena intenzivní chutí a lepší sytivostí.
Recepty na fitness cukroví
Při pečení zdravějšího vánočního cukroví se meze kreativitě nekladou, přesto je potřeba některé zásady dodržovat, aby vše vypadalo a chutnalo tak, jak má. Každá mouka, ale i tuk či sladidlo se mohou chovat jinak, proto často nelze ingredience jen tak zaměnit v poměru 1:1. Obvykle je potřeba více úprav, například kvůli různé konzistenci, pojisvosti a savosti surovin. Inspirujte se proto pro začátek raději našimi vyzkoušenými recepty:
I když je cukroví připravené výživově lépe, neznamená to, že ho musíte sníst krabici na posezení. Mějte na paměti, že i vhodnější suroviny obsahují kalorie. Nicméně stačí si jen najít tu správnou rovnováhu mezi zdravím a chutí na sladké.
Pamatujte si také, že mnohem důležitější, než jak jíte během jednoho až dvou týdnů okolo Štědrého dne, je to, jak se stravujete od Nového roku do Štědrého dne - neboli po většinu času. Pokud si během Vánoc dopřejete víc než obvykle, s opětovným nastolením zdravého režimu případná kila navíc nejspíš shodíte snadno.
Nebojte si tedy užít sváteční atmosféru naplno! I tak můžete pro svoji linii a zdraví udělat mnoho. Pomocníkem vám může být naše obsáhlá elektronická knížka Šťastné a štíhlé Vánoce - Praktický průvodce jak zůstat přes svátky fit. Uvidíte, že i zdravější a fitness varianty cukroví a vašich oblíbených vánočních pokrmů mohou být chutné a plné radosti.