Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Proč si je neupéct ve zdravé verzi, když i perníčky ze špaldové mouky a kokosového oleje oslazené troškou medu chutnají skvěle?
- 4h:15m
- 20 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná 200 g |
200 g |
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 g |
1 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 kus |
1 kus |
40 ml |
40 ml |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Nejprve smícháme mouku, skořici, kakao, hřebíček a kypřící prášek. Přidáme všechny ostatní ingredience a vypracujeme těsto, které necháme zabalené v potravinové fólii přes noc odpočívat v chladu. Další den těsto vyválíme na silnější plát a vykrájíme různé tvary.
-
Pečeme na pečícím papíře cca 8 minut v rozehřáté troubě na 180°C. Po vytažení z trouby perníčky slabě potřeme rozšlehaným vajíčkem. Hotové perníčky necháme pár dní rozležet.
Makronutrienty
67%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 380 kJ | 291 kJ |
Kalorická hodnota | 330 kcal | 69,6 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
47,1 g
1,18 g |
9,93 g
0,25 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,71 SVJ | 0,993 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,2 g
9,59 g |
2,79 g
2,02 g |
Bílkoviny | 10,3 g | 2,17 g |
Sůl | 0,201 g | 0,042 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů