Nízkosacharidová grilovačka - co na ní nesmí chybět
Když se řekne grilování, někteří si možná představíte hromady nezdravého jídla. Ale vůbec to tak nemusí být. Snad vše se dá upravit lépe nebo má své nízkosacharidové alternativy. Pojďme si tedy ukázat, jak si zároveň pochutnat a svému tělu zbytečně neškodit.
Samozřejmě se budeme se držet základních a minimálně zpracovaných potravin. Už hotová, předem naložená masa, trvanlivé omáčky a předpřipravené marinády, průmyslově zpracované pečivo či kořenící směsi s cukrem, rafinovaným olejem, aromaty, glutamátem a kdovíčím ještě si raději odpustíme.
Domácí příprava není zas tak složitá a vyjde i levněji. Na dobře rozpálený gril ani nebudeme potřebovat spousty tuku, většinu druhů masa můžeme grilovat nasucho, hodně libové druhy, sýry a zeleninu stačí zlehka potřít extra virgin olivovým olejem a nebo mřížku či plotnu grilu obyčejným sádlem.
A protože základem každého pořádného jídla by měly být bílkoviny, ani při grilování na ně nebudeme zapomínat. Z hovězího masa to nemusí být zrovna drahé steaky z vysokého roštěnce (rib eye), i vyzrálý hovězí pupek (flank) po ogrilování osolený a opeřený a nakrájený na tenké plátky nebo burgery z mletého hovězí jsou skvělé. Z vepřového můžeme naprudko grilovat tenké plátky vepřové kotlety či bůčku, karbanátky nebo pomaleji opákat předem naložené silnější steaky z krkovičky.
Drůbeží prsa mohou být sušší, zkuste místo nich v citrónu, olivovém oleji, soli a koření nebo bylinkách namarinovaná vykostěná kuřecí stehna nebo třeba placičky z mletého krůtího masa. Špízy, ryby ... určitě vás napadně ještě něco dalšího. I uzeniny se dají grilovat, jen si dobře pohlídejte jejich složení, ideálně by v nich mělo být jen to, co byste si tam sami dali při domácí výrobě.
Nicméně maso není jediná volba, dnes už v obchodech naleznete i poměrně širkou nabídku sýrů vhodných na gril. Hermelín potřený olivovým olejem a posypaný kořením se dá grilovat snadno i bez obalu, když místo mřížky použijete plotnu - pánev. Někdo má zase radši bílé "vrzavé" sýry typu halloumi či slovenský pološtiepok.
Přílohy
Určitě by neměla chybět zelenina, syrová, předem tepelně upravené a nebo čestvě ugrilovaná. Za syrova můžete servírovat jednotlié druhy zeleniny, jako jsou listové saláty, rajčata, papriky, okurky, ředkvičky a kedlubny, zvlášť a nebo připravit salát, třeba zelný coleslaw a okurkové tzatziky.
K chuti může přijít i předem upečený květák, uvařené zelené fazolky, také červená řepa je dobrá studená. Ke grilování se hodí cukety, papriky, lilek, velké cibule, zelený chřest i žampióny portobello.
Pokud se neobejdete bez pečiva, zde na Jídelním plánu naleznete receptů na jeho nízkosacharidové varianty mnoho. Určitě si vyberete podle svých požadavků, třeba bez mléka, bez xanthanové/guarové gumy, bez psyllia, bez ořechů ...
Omáčky
A nebude to vše přece jíst nasucho. Tatarku a jiné omáčky z kupované majonézy vyměníme třeba za ty se základem z řeckého jogurtu, zakysané smetany, domácí olivové majonézy či avokáda - s bylinkami, česnekem, křenem, jak je libo. Hořčici vybereme kvalitní, nejlépe bez cukru a konzervantů. Místo kečupu si nachystáme ochucené rajčatové pyré (passatu) a nebo rajčatovou salsu, dušenou cibuli (vyloženě karamelizované není, ale nasládlá rozhodně ano) či ajvar.
Dezert
Chybí vám ještě nějaké sladká tečka na závěr. Co zkusit místo moučníku, ač třeba v low carb variantě), ještě využít gril a "hodit" na něj nějaké ovoce, například meruňky, broskve, blumy, hrušky, ananas nebo meloun.
Hodily se vám naše tipy na zdravější grrilovačku? A máte cukrovku 2. typu? Přidejte se do naší facebookové skupiny Setřes diabetes, kde najdete rad pro zvládání této choroby a dosažení lepších glykémií mnohem víc. Užitečné pro vás mohou být i naše programy DiaZáklad a Život 2.0.