Tofu uzené
326 kJ
(30 %)
(15 %)
(55 %)
TOFU
CHARAKTERISTIKA:
Tofu se vyrábí rozemletím uvařených sójových bobů, ze kterých se vylisuje sójové mléko, které se sráží nerostným syřidlem (solí Nigari) a následně vylisuje do potřebné podoby.
Čerstvé tofu voní a má krásný bílý vzhled.
Tofu skladujeme v chladu. Mražením ztrácí svou kvalitu a chutnost.
Tofu se prodává ve vakuovém balení, po otevření je opláchneme vodou.
Nespotřebovaný zbytek tofu uchováme nejlépe v nádobce s vodou v ledničce. Vodu denně vyměňujte a spotřebujte max. do tří dnů.
Pokud najdeme na tofu růžové zbarvení, znamená to, že je zkažené, a je třeba ho celé vyhodit.
Tofu je ekonomicky dostupnou potravinou, která může posloužit jako náhrada masa, drůbeže, ryb a sýrů.
KDE SE PĚSTUJE:
Tofu pochází z Číny, začalo se tam vyrábět ve 2st.př.n.l.. Poté se rozšířilo do Japonska. Tofu tam dodnes patří k tradičním jídlům.
V západních zemích se objevilo až v polovině 20.stol.
CO OBSAHUJE:
Tofu má vysoký obsah bílkovin při nízkém obsahu kalorií, tuků a uhlovodanů.
Obsahuje minerály železo (Fe), vápník (Ca), mangan (Mn), draslík (K), zinek (Zn), fosfor (P), měď (Cu).
Vitamíny (B, E, K, F, A).
Neobsahuje žádný cholesterol.
Glykemický index tofu uzené (15).
ÚČINKY:
Tofu je vzhledem ke své snadné stravitelnosti vynikající potravinou pro děti i pro staré lidi s citlivějším trávením.
Zařazením tofu do jídelníčku předcházíme cévním chorobám, cukrovce, vysokému tlaku, chudokrevnosti a obezitě.
Doporučuje se pro pacienty, kteří trpí alergiemi, při poruchách tukového metabolismu, chorobách jater a trávicího traktu.
Tofu je velmi vhodné pro konzumenty, kteří mají bezlepkovou dietu.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
Jeho příprava je nenáročná a rychlá.
V obchodě jsou nám k dispozici – naturální tofu, uzené, marinované, tofu plátky (fritované). Dále naturální tofu dochucené mořskými řasami, bylinkami, kořením a zeleninou.
Prodávají se i výrobky z tofu jako karbanátky, tyčinky, řízečky....
Všechny tyto formy můžeme použít k přípravě pokrmů.
Naturální a různé dochucené druhy musíme vždy tepelně upravit a tofu natural i dochutit.
Uzené tofu můžeme použít i za studena, do pomazánek, nebo i nakrájené na plátky jako ozdobu.
Tofu můžeme vařit, dusit se zeleninou, restovat na cibulce, péci a fritovat.
Před smažením je vhodné plátky tofu položit na ubrousek a zatížit. Zbaví se tak přebytečné vody.
Používáme ho k výrobě krémů, omáček, karbanátků, nákypů, zapékáme ho do těstovin.
Pokud potřebujeme tofu měkké, např. na krémy či pomazánky, dáme ho na 10 min. do vařící vody.
Vytváříme z něho chutné tofunézy, tatarské omáčky, ale i sladké krémy a je také součástí mnoha dezertů.
Tofu patří do skupiny luštěnin, a proto se na talíři doplňuje obilovinou a tepelně upravenou a syrovou zeleninou.
Pozor na to, že mnoho bílkovin rostlinného původu může zatížit ledviny.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
Dnes lze tofu koupit nejenom v obchodech se zdravou výživou, ale i v hypermarketech a supermarketech.
ZDROJ K TEXTU:
cs.wikipedia.org
kniha Radost ze zdravých dětí, V.Strnadelová a J.Zerzán