Tempeh
energetická hodnota
803 kJ
803 kJ
tuky
(28 %)
(28 %)
sacharidy
(20 %)
(20 %)
bílkoviny
(52 %)
(52 %)
TEMPEH
CHARAKTERISTIKA:
- Základem tempehu jsou sójové
boby.
- Tempeh se připravuje ze
sójových bobů, které jsou v celistvém tvaru s přídavkem bakteriální kultury
Bakteri rhyzopus oryzae (oligosporus). Tempeh se nechává zrát podobně jako
plísňové sýry. Výsledkem fermentace je sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou
plísní.
- Je ideální náhradou masa,
vajec a sýrů.
- Narozdíl od Tempehu je Tofu
- z rozemletých uvařených sójových bobů, ze kterých se vylisuje sójové mléko,
které se sráží nerostným syřidlem (solí Nigari) a následně vylisuje do potřebné
podoby.
- Tempeh je v Japonsku, Číně a
Indonésii tradičně užívaný fermentovaný výrobek, který se používá jako
plnohodnotná náhrada masa.
- V Česku je tempeh poměrně
neznámy. Je znám především mezi vegetariány a vegany.
CO OBSAHUJE:
- Tempeh obsahuje všechny
vitamíny řady B, včetně vit.B12. Vitamin B12 je produktem toho, jak plíseň
dýchá. Čím víc proroste plísní a povrch je bělejší, tím je v tempehu více
vit.B12.
- Má vysoký obsah lehce
stravitelných bílkovin.
- Z minerálních látek obsahuje
vápník (Ca), fosfor (P), železo (Fe).
- Neobsahuje žádný cholesterol
a je nízkotučný.
ÚČINKY:
- Tempeh je velice lehce
stravitelný.
- Je vhodný pro děti, těhotné
ženy, sportovce, pro rekonvalescenty, i
pro pacienty s trávicími problémy.
- Pomáhá při prevenci:
- anémie, nedostatek vit.B12
- střevních onemocnění
- osteoporóze
- nádorových onemocnění
- arterioskleróze
- Je velmi vhodný pro
bezlepkovou dietu.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Tempeh natural se nepoužívá
za studena, je třeba jej tepelně upravit. Nejlépe marinovat a pokrájený na
tenké plátky zprudka osmažit.
- Upravený tempeh je možné
použít do těstovin, rizot, guláše, asijské speciality se zeleninou, pomazánek,
zapéct s bramborami nebo podusit s houbami – prostě jako maso.
- Na českém trhu je k sehnání
nejen v přirozené formě, ale také smažený, marinovaný, tmavý a oříškově chutnající uzený tempeh.
- Marinovaný, smažený a uzený
tempeh stačí před konzumací pouze napařit.
- Při uchovávání bílého
tempehu je důležité, aby neležely plátky na sobě, ale aby byly uloženy vertikálně,
protože u horizontálního uložení vzniká vetší tlak. Čím větší je tlak, tím víc
se ztrácí plíseň a vit.B12.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Tempeh je k sehnání pouze ve
specializovaných prodejnách se zdravou výživou.
ZDROJ K TEXTU:
Strnadelová, Vladimíra, a Zerzán,
Jan, Radost ze zdravých dětí, 3 vyd. Olomouc: ANAG, 2013, ISBN
978-80-7263-835-2, s.386.
www.slunecnice-cb.cz