Sojová omáčka
243 kJ
(1 %)
(46 %)
(53 %)
Vyrobit či zakoupit kvalitní sójovou omáčku není jednoduché. Na trhu najdete spoustu náhražek, které se skutečnou sójovou omáčkou nemají mnoho společného a lidem znesnadňují orientaci v nabídce.
Budeme-li se řídit oficiálním značením, sójová omáčka je fermentovaná omáčka ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a pšenice. Jde tedy o přírodně vyráběnou omáčku, kdy jsou rozdrcené sójové boby fermentovány pomocí kultur.
Oproti tomu na policích supermarketů najdeme řadu výrobků s obchodním označením “sójová omáčka”, které se nevyrábějí podle tradičního postupu. Takovéto rádoby sójové omáčky se řadí do skupiny ochucovadel, a jejich základem nejsou sójové boby, nýbrž sójový bílkovinný hydrolyzát. Aby ten získal chuť, přidávají se do něj zvýrazňovače chuti glutamanu sodného, barviv, konzervačních látek a emulgátorů.
Jak poznat kvalitní sojovou omáčku se dozvíte v našem článku.