Skořice
1 439 kJ
(3 %)
(93 %)
(5 %)
SKOŘICE
CHARAKTERISTIKA:
Skořicovníky rostly původně na indickém subkontinentě
a v Číně. Z doby asi 5000 let př. n. l. již byla skořice čínská známá jako léčivo a aromatická přísada.Do Evropy ji přivezli féničtí a arabští obchodníci v době antiky.
Skořicovník má řadu botanických druhů – nejdéle známá je skořice čínská.
Teprve od 13. století vešla do obecnějšího povědomí mnohem jemnější skořice cejlonská.
V českých zemích byla skořice známa od 15. století.
Oba botanické druhy jsou si podobné.
Skořicovník čínský pochází z Barmy, pěstuje se v jižní Číně, Thajsku a Indonésii. Je mohutnější než cejlonský a je méně náročný na pěstování. Kůra je mohutnější
a nevytváří typické dvojtrubky, ale polouzavřené
nebo ploché pruhy. Je méně voňavá a má lehce svíravou chuť. Má temnější, červenější barvu. Poskytuje též sušené plody, které jsou známé jako „květy kassiové“ a využívají se také jako koření.Skořicovník cejlonský pochází ze Srí Lanky (ostrov Cejlon), pěstuje se však i v jiných tropických oblastech. První úroda se sklízí 2-3 roky po vysazení. Cejlonská skořice je považována za tu nejkvalitnější. Má příjemně nasládlé, jemné, ale silné aroma, vonnou a ostřejší chuť. Kůra po usušení tvoří charakteristické tenké svitky, okraje se svinují dovnitř, takže vznikají jakési dvojruličky.
CO OBSAHUJE:
Vůni a chuť skořice vytváří především silice, hlavně aldehyd cinnamol a eugenol, třísloviny a další složky.
ÚČINKY:
Skořice se užívá jako povzbudivý prostředek na naše tělo
i mysl.Užívá se proti zvracení, nadýmání a také jako projímadlo.
Pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu.
Ženám se skořice doporučuje pro svou schopnost napravovat poruchy menstruace, snížit její bolestivost
a upravit pravidelnost.Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru i cholesterolu.
Má dezinfekční a antibiotické účinky. Používá se jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce.
Podporuje chuť k jídlu.
Dále se užívá proti migréně a zevně pak na revmatismus.
Masážní krém se skořicí je skvělý pro ošetření celulitidy, neboť prokrvuje tkáně.
Ve větším množství se nedoporučuje těhotným ženám.
Může způsobit alergickou reakci. Mezi projevy této alergie patří kopřivka, bolesti hlavy a astma.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
V kuchyni se používá do sladkých i slaných pokrmů.
Do masitých pokrmů se přidává skořice v asijské, latinskoamerické, arabské a španělské kuchyni.
Na sladko se používá do ovocných koláčů, čokoládových dezertů, kořeněných sušenek, ovocných kompotů, mléčných, rýžových pokrmů.
Používá se do nápojů (svařené víno).
Chutný je i skořicový čaj s medem při nachlazení a chřipce.
Může se používat i skořicová kůra vcelku.
Skořice se značně využívá v potravinářském průmyslu (aromatizují se jí bonbony, čokolády, ocet, likéry a je součástí mnoha kořenících směsí).
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
Skořici koupíte v oddělení s kořením v každém obchodě
s potravinami.
ZDROJ K TEXTU:
LÁNSKÁ, Dagmar. Tradiční koření. 1, Od anýzu po zázvor. 1. vyd. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2001. ISBN 80-7106-373-8. s. 164.
cs.wikipedia.org
www.labuznik.cz
www.dia-potraviny.cz
www.magazinzdravi.cz