Rýže basmati
1 473 kJ
(1 %)
(91 %)
(8 %)
RÝŽE BASMATI
CHARAKTERISTIKA:
Jménem Basmati se nazývá nejušlechtilejší odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí. Roste na polích, která jsou zavlažována vodou přímo z ledovců. Křišťálově průzračná voda bohatá na minerály stéká z ohromné masy ledovců
a k tomu čisté ovzduší dává rýži Basmati jedinečný charakter.Pravá Basmati rýže pochází výhradně z Indie
nebo Pakistánu a název Basmati je chráněným označením.V hindštině slovo basmati znamená královna vůni a rýže basmati je právem pokládána za královnu rýží.
Je to nejrozšířenější druh rýže, má jemnou chuť a vůni
s oříškovou příchutí. Má dlouhá štíhlá zrna, která se nelepí, jsou lehce stravitelná.
CO OBSAHUJE:
Rýže neobsahuje lepek.
Rýže obsahuje velké množství proteinů, sacharidů
a vitamin B.Rýže Basmati má nižší glykemický index než běžné druhy rýže.
ÚČINKY:
Je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro jedince trpících celiakií.
Výborně napomáhá při trávení.
Udržuje hladinu cukru v krvi.
Pomáhá při detoxikaci organismu.
Snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
Je nedílnou součástí redukce váhy a diet.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
Basmati je oblíbená pro svou typickou ušlechtilou vůni
a chuť.Její dlouhá a úzká zrna jsou po uvaření nadýchaná, sypká, pevná.
Svou chutí se hodí k mnoha pokrmům.
Nedostižná je jako příloha ke kořeněným indickým omáčkám.
Rýži nejdříve propláchněte studenou vodou a namočte
na 25 - 30 minut. Na 250 g rýže použijte 1 l vody. Rýži vsypte do vařící vody a vařte cca 25 min.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
Rýži Basmati můžete zakoupit v obchodních řetězcích Globus, Billa, nebo objednáním přes e-shop.
ZDROJ K TEXTU: