Rajčata
energetická hodnota
74 kJ
74 kJ
tuky
(4 %)
(4 %)
sacharidy
(78 %)
(78 %)
bílkoviny
(18 %)
(18 %)
RAJČATA
CHARAKTERISTIKA:
- Rajče
patří do čeledi lilkovitých,
stejně tak jako například lilek, paprika nebo brambory. Je to dvouděložná
jednoletá rostlina, která může dorůst do výšky až čtyř metrů. Pěstují
se jako tyčkové a keříčkové, s celou škálou různých velikostí, tvarů
a barev.
- Rajčata
patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru
a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. století.
- Ovoce
či zelenina - V roce 1893 rozhodoval Nejvyšší soud Spojených států ve sporu
Nix vs. Hedden, o tom, zda je rajče ovoce, nebo zelenina. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Soud vynesl verdikt, že
rajče je zelenina. Rajče bylo ustanoveno státní zeleninou v New
Jersey, zato v Arkansasu je zároveň
státním ovocem i zeleninou.
CO OBSAHUJE:
- Má
nízkou energetickou hodnotu.
- Z
více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin.
- Obsahují
velké množství vlákniny.
- Je
v ní mnoho vitaminu C, provitaminu A (beta-karoten), lykopeny, dále pak niacin
(vit.B3), vitaminy B, E, K.
- Z
minerálních látek obsahují draslík (K), fosfor (P), vápník (Ca), hořčík (Mg).
- Glykemický
index (10).
ÚČINKY:
- Podporují
tvorbu hemoglobinu.
- Působí
preventivně proti infekcím.
- Pomáhají
revmatikům a diabetikům.
- Starají
se o zdravou pokožku.
- Zlepšují
náladu a podporují spánek.
- Posilují
srdce.
- Povzbuzují
tvorbu hormonů.
- Chrání
sliznice v celém těle.
- Pomáhají
při ateroskleróze a tukové degeneraci jater.
- Odstraňují
zácpu.
- Chrání
proti rakovině prostaty.
- U
citlivých jedinců mohou syrová rajčata vyvolávat alergii.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Rajčata by se měly konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak
naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance
rozpustné v tucích.
- Rajčata můžete používat čerstvá
jako zeleninovou oblohu, na zdobení chlebíčků
a obložených mís.
- Jsou vhodné do zeleninových salátů, k tepelné
úpravě, na přípravu čalamád nebo třeba domácího kečupu.
- Můžete jej použít na přípravu omáček, do zapékaných
pokrmů, k plnění a gratinování.
- Využít jej můžete také například k přípravě
zeleninových koktejlů, do polévek.
- Bez rajčat se neobejde lečo, pizza ani guláš.
- Čím dál častěji se v obchodě setkáváme s rajčaty
sterilovanými, v oleji s různými přídavky např. s feferonkami,
s houbami.
- Pro některé osoby je slupka těžko stravitelná, proto rajčata nejprve
přelijte horkou vodou a pak slupku snadno stáhnete.
Tip:
- Uvařte čerstvá rajčata s cukrem, skořicí a pomerančovou
kůrou. Získáte sladký a pikantní džem.
- Potřete krajíc chleba olivovým olejem a česnekem, navrch rozetřete
rajčatový protlak a grilujte. Hotovou
„topinku“ posypte čerstvými nasekanými rajčaty.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Rajčata seženete ve všech supermarketech,
zelinářstvích a na farmářském trhu.
ZDROJ K TEXTU:
Kalyn, Wayne, Braňte
se jídlem, 1.vyd. Praha: Readers Digest Výběr, 2007, ISBN 978-80-86880-55-6,
s.108.
Kopec, Karel,
Zelenina ve výživě člověka, Praha: Grada 2010, ISBN 978-80-247-2845-1, s.77.
Grosléziat,
Rodolphe, Malá zahrádka, velké výnosy, 1.vyd. Praha: Grada, 2014, ISBN
978-80-247-5141-2, s.86.
cs.wikipedia.org