Nové koření
energetická hodnota
1 908 kJ
1 908 kJ
tuky
(8 %)
(8 %)
sacharidy
(86 %)
(86 %)
bílkoviny
(6 %)
(6 %)
NOVÉ KOŘENÍ
CHARAKTERISTIKA:
- Je
to koření podobné pepři. Pochází z tropické Ameriky.
- Pimentovník
pravý je
stálezelený strom 10-20 m vysoký. Má velké, protáhlé listy, lesklé, jasně
zelené a po rozemnutí velmi vonné. Květy má drobné, bělavé, podobné květům myrty.
Plod je kulovitá dvousemenná bobule velikosti malého hrášku, se zbytkem kalicha
na vrcholu. Nedozrálé plody jsou zelené – v té době se sklízejí. Zralé plody
jsou nachově červené.
- Sklizené
nezralé plody se suší na slunci nebo v sušárnách a dostávají charakteristickou
žlutohnědou barvu. Pak se třídí podle velikosti.
- Nové
koření se také nazývá "všekoření", protože jeho vůně i chuť spojuje
aroma pepře, hřebíčku, skořice a muškátového oříšku.
- Toto
koření se dostalo do Evropy v 17. století z nového světa, proto se mu dostalo
názvu nové.
- Na
Jamajce se produkuje asi 80 % světové produkce tohoto koření a je také
nejkvalitnější. Dále se pěstuje také na Haiti, Kubě, na pobřeží Mexika a jiných
ostrovech Karibské oblasti.
CO OBSAHUJE:
- Plody
obsahují 3-4 % silice, 6-8 % oleje, třísloviny aj.
- Silice
obsahuje až 80 % eugenolu (látka obsažená i v silici hřebíčku).
- Vedle
plodů jsou zdrojem silice i listy.
ÚČINKY:
- Účinné
látky podporují zažívání, brání nadýmání, pomáhají trávit tuky.
- Silice
se používají při výrobě parfémů, likérů a ve farmacii.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- V kuchyni se jím koření hovězí, ragú, dušená masa (svíčková),
zvěřina, rajčatové polévky, omáčky, paštiky, marinády.
- Značné množství se využívá při zabíjačce.
- Dále se využívá při nakládání hub, okurek a kyselé zeleniny.
- Hodí se i do špenátu.
- Na Jamajce se jím koření i sladké pečivo a koláče.
- U nás vánoční pečivo, perník, sušenky.
- Používá se i do reveňové zavařeniny, kompotů (hrušky).
- Svou chutí dává vyniknout svařenému vínu.
- Je součástí řady kořenicích směsí.
- V potravinářském průmyslu se užívá při výrobě kečupů, nakládané
zeleniny, ryb, uzenin, různých konzerv a také likérů.
- Také se jím aromatizuje káva i čaj.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Nové koření koupíte v supermarketech v oddělení s kořením.
ZDROJ
K TEXTU:
Lánská, Dagmar,
Tradiční koření 1.: od anýzu po zázvor, Praha: NLN, 2001, ISBN 80-7106-373-8,
s.132.
Herynek, Petr, České
vánoce, 1.vyd. Praha: Grada, 2005, ISBN 80-247-0760-8, s.144.
www.primakoreni.cz
cs.wikipedia.org