Mrkev
energetická hodnota
173 kJ
173 kJ
tuky
(2 %)
(2 %)
sacharidy
(89 %)
(89 %)
bílkoviny
(9 %)
(9 %)
Charakteristika
- Mrkev je jednoletá až dvouletá rostlina (podle odrůdy) s vysokou větvenou lodyhou. Její kořen se řadí mezi zeleninu.
- Pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, kde ještě přežívají její divocí a nezkultivovaní zástupci a tvoří tak centrum diverzity druhu.
- Historie jejího rozšíření není zcela jistá. Předpokládá se, že se v 10. století rozšířila do celé oblasti od Indie pro východní Středomoří. Ve 12. století se dostala až do západní Evropy a do Číny. V 17. století byla v Nizozemí vyšlechtěna její oranžová odrůda (pocházející z dřívější černé odrůdy), která je zde dnes rozšířena.
- V současné době se pěstuje na celém světě.
Co obsahuje
- Mrkev je jedním z nejlepších zdrojů beta-karotenu, mocného antioxidantu, který omezuje škodlivé působení volných radikálů. V těle se beta-karoten přemění ve vitamín A . Čím živější má mrkev barvu, tím více má karotenu.
- Dále je poměrně dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, vit.C a E.
- Jsou v ní přítomny i všechny minerály a stopové prvky včetně železa.
- Obsahuje malé, ale nepostradatelné množství proteinů (1 %), tuky v níž téměř chybí (0,2 %) a sacharidy tvoří jen 7 % hmotnosti.
- Je zásadotvorná.
- Glykemický index (35).
Účinky
- Trápí-li vás zhoršené vidění za šera a za tmy, pravidelné chroupání mrkve vás brzy dostane zpět do formy.
- Významně také snižuje riziko některých druhů rakoviny a srdečních potíží.
- Mimo to mrkev zvyšuje odolnost organismu.
- Pomáhá při zácpách.
- Prospívá těhotným ženám.
- Podporuje vývoj a růst u dětí.
- Mrkev také přispívá k hezké pleti, vlasům a nehtům.
- Urychluje hojení ran.
- Posiluje sliznice v těle.
- Mimo jiné zvyšuje mužskou plodnost a potenci.
- Kousáním syrové mrkve z ní tělo využije jenom velice malé množství (okolo 5%), její výtěžnost zvyšuje nastrouhání (30%) a vůbec nejlepší je tepelně upravená mrkev a v kombinaci s tukem.
Příprava a kuchyňské využití
- Mrkev můžete jíst syrovou, vcelku, jen tak po opláchnutí a oškrábání, nasekanou nebo nastrouhanou do salátů, či tepelně upravenou v polévkách, omáčkách, vařenou, dušenou nebo pečenou jako přílohu k masitým pokrmům.
- V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí.
- Tvoří základ populární svíčkové omáčky.
- Šťáva z mrkve je občerstvujícím, chutným a výživným nápojem. Můžete ji doplnit pomerančem nebo jiným sladkým ovocem.
- Vitamin A patří mezi vitamíny rozpustné v tucích – do salátu proto vždy přidejte olej a kousek mrkve k svačince doplňte krajíčkem chleba s máslem.
Tip
- Nahraďte vývar v polévkách, omáčkách a dušených pokrmech mrkvovou šťávou.
- Při přípravě bramborové kaše dejte k bramborám vařit i mrkev.
Tipy pro nakupování
- Mrkev seženete ve všech supermarketech, zelinářstvích a na farmářském trhu.
- Nejsladší bývají mladé karotky drobnějších proporcí.
Zdroje k textu
- Kalyn, Wayne, Braňte se jídlem, 1.vyd. Praha: Readers Digest Výběr, 2007, ISBN 978-80-86880-55-6, s.98.
- www.dia-potraviny.cz
- www.magazinzdravi.cz
- www.vegmania.cz
- cs.wikipedia.org