MOZZARELLA
CHARAKTERISTIKA:
- Pravá italská mozzarella se vyrábí z buvolího mléka (Mozzarella di Bufala Campana), ale běžně se dělá z pasterizovaného kravského mléka (Fior di latte) prakticky na celém území Itálie i všude jinde na světě. Prodává se také mozzarella uzená (affumicata).
- Ještě před několika desítkami let se mozzarella vyráběla pouze v okolí Neapole, a to hlavně z buvolího mléka a jedla se jen čerstvá. Podle archivních dokumentů se buvolí mléko na mozzarellu v Itálii zpracovává už od 12. století.
- Nejznámější a nejběžněji prodávaná mozzarella má tvar koule.
- Sýr má porcelánově bílou barvu a slupku tenkou 1 mm. Povrch sýru je příjemně hladký. Sýrové těsto je slabě elastické a má homogenní konzistenci.
- Uzená mozzarella má jemně mléčnou chuť, obochacenou chutí kouře. Má hnědavou, jedlou kůrku. Udí se kouřem z různých druhů dřeva, často pocházejících z ovocných stromů.
CO OBSAHUJE:
- Mozzarella si zachovává vysoké procento bílkovin a relativně nízký obsah tuku.
- Má vysoký obsah vápníku (Ca).
- Glykemický index je (5).
ÚČINKY:
- Je velmi vhodná pro děti starší 9 měsíců.
- Mozzarella je dietní sýr, protože má vzhledem k nízkému obsahu tuku, nízkou kalorickou hodnotu, a proto ji lze doporučit jako součást různých diet.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Hodí se do zeleninových salátů, na pizzu či k těstovinám.
- Nejpopulárnější je její kombinace s rajčaty, olivovým olejem, bazalkou a balsamikovým octem (insalata Caprese).
- Můžete ji různě zapékat, obalovat a smažit.
- Velmi často se používá na zapékání – ryb, masa, brambor, zeleniny, palačinek …
- Je ideální k přípravě obložených mís a sýrových omáček.
- Čerstvou a nebalenou mozzarellu spotřebujte v den nákupu. U balených mozzarell se řiďte lhůtou spotřeby a po otevření skladujte v původním nálevu v lednici, max. 2 dny. Když se vloží do čerstvého mléka nebo vody, ztrácí chuť.
- Mozzarella se nesmí dávat do mrazáku, molekuly bílkovin při mražení praskají a sýr úplně ztrácí všechny svoje vlastnosti.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Pravou mozzarellu z buvolího mléka seženete ve specializovaných obchodech s italskými delikatesami, ale není to levná záležitost.
- Mozzarellu (fior di latte) prodávají ve všech supermarketech, a to v různé podobě, nejčastěji jako kulaté mozzarelly balené v plastovém sáčku se slaným nálevem, ale také uzené, bylinkové, spletené do copu nebo jako mini třešinky ve vaničce.
ZDROJ K TEXTU:
INBURG, Anne. Lexikon sýrů. 1. vyd. Praha: REBO, 2004. ISBN: 80-7234-379-3. s.194.
cs.wikipedia.org
www.gansasso.cz
www.italat.cz
www.labuznik.cz