Kukuřice sterilovaná
254 kJ
(5 %)
(84 %)
(12 %)
KUKUŘICE
CHARAKTERISTIKA:
Kukuřice pochází z tropické Ameriky, pravděpodobně z území dnešního Peru. V těchto oblastech se jako obilnina pěstuje už asi pět tisíc let.
Celá indiánská kultura byla založena na pěstování kukuřice. Odtud se díky Kolumbovi dostala do Evropy a potom postupně do celého světa.
U nás se pěstuje v teplých oblastech hlavně na jižní Moravě.
Ze zralých zrn kukuřice se vyrábí krupice a mouka.
Kukuřičná mouka (hrubá) je stejně výživná jako kukuřičná zrna. V Mexiku se používá k přípravě tortil a v Itálii se z ní vaří hustá kaše známá jako polenta.
Kukuřičné vločky se získávají rozdrcením a opražením kukuřičných zrn. Jelikož se při tomto procesu ztrácejí některé vitaminy a minerály, během výroby se do nich opět přidávají.
Kukuřičný škrob je silně rafinovaná a odtučněná kukuřičná mouka, která má velmi malou nutriční hodnotu.
Popcorn se připravuje ze zvláštního druhu kukuřice, který se vyznačuje tvrdou slupkou. Při zahřívání vzniká uvnitř zrna tlak, jež ho roztrhne, přičemž se vnitřní část zrna obsahující škrob a proteiny dostane ven. Popcorn by se měl důkladně rozžvýkat, aby nezatížil trávení.
Kukuřice patří mezi zemědělské plodiny, které se staly předmětem zájmu genetické manipulace ze strany agrochemických firem. V šesti zemích Evropské unie (Francie, Řecko, Rakousko, Maďarsko, Lucembursko a Německo) je pěstování geneticky manipulované kukuřice zakázáno vzhledem k možným negativním vlivům na životní prostředí. V ostatních zemích unie je kukuřice firmy Monsanto MON 810 jedinou geneticky modifikovanou plodinou, jejíž pěstování je povoleno.
CO OBSAHUJE:
Kukuřičná zrna mají vysoký obsah vitamínů skup.B, a to zejména B1 (thiaminu), dále B3 (biotinu), B5 (kys.pantothenové) a B9 (kys.listové). Všechny tyto vitamíny jsou nezbytné pro správnou funkci našich orgánů a metabolické procesy organismu.
Z minerálních látek jsou v kukuřici zastoupeny hlavně železo (Fe), hořčík (Mg), zinek (Zn), mangan (Mn) a selen (Se).
Obsahuje značný podíl cukrů, konkrétně glukózy.
Je bohatá na kyselinu linolovou.
Je dobrým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny.
Kukuřice neobsahuje gluten, protein, který se nachází v jiných obilninách a který způsobuje u mnoha dětí nesnášenlivost.
Glykemický index (70).
Kukuřice je bezlepková obilovina.
ÚČINKY:
Lisuje se z ní velice výživný olej, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Z kukuřice se vyrábí kukuřičné lupínky, které obsahují selen. Selen je vynikající antioxidant a chrání tělo před rakovinou.
U dětí předškolního a školního věku a v období dospívání je kukuřice zdrojem jak energie, tak látek nezbytných pro zdravý vývoj, jak fyzický tak mentální.
U dospělých a starších lidí zase pomůže udržet kondici a celkovou vitalitu, pevné nervy a odolnost vůči stresu, pohlavní výkonnost a funkční imunitní systém.
Její obsah minerálních látek je nepostradatelný pro krvetvorbu, okysličování buněk, správnou hladinu hormonů, plodnost a potenci, zdravou pleť a hezké vlasy.
Protože neobsahuje gluten, dobře ji snášejí i lidé s celiakií.
Kukuřičná zrna mají diuretický účinek, je tak vhodná při chronických onemocněních ledvin.
Kukuřičný olej není vhodný pro lidi s revmatoidní artritidou.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
Mladé šťavnaté klasy mají velmi příjemnou, nasládlou chuť.
Zralé, ale ještě neztvrdlé palice sladké kukuřice, které lze koupit jak čerstvé, tak zmražené, jsou výtečnou přílohou k jídlům. Dají se povařit v solené vodě, upravit na páře, péct nebo grilovat.
Samotná zrna můžeme připravit stejným způsobem. Běžně je koupíme i mražená nebo sterilovaná.
Samotná zrna se hodí do pokrmů z rýže a těstovin, do polévek, salátů nebo jako příloha k masitým pokrmům.
Tradičně se kukuřice přidává do pokrmů např. asijské a mexické kuchyně.
Kukuřici můžeme sterilizovat v octě, podobně jako okurky.
Mražené i sterilovaná kukuřice si zachovává chuť i většinu výživových vlastností.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
Kukuřice se dá ve všech provedeních sehnat v každém supermarketu.
ZDROJ K TEXTU:
Z knihy "Encyklopedie léčivých potravin", Dr.George D.Pamplona-Roger, vydalo nakladatelství Advent-Orion
Z knihy Radost ze zdravých dětí, V.Strnadelová a J.Zerzán
www.dia-potraviny.cz
cs.wikipedia.org