Kmín mletý
energetická hodnota
1 912 kJ
1 912 kJ
tuky
(16 %)
(16 %)
sacharidy
(70 %)
(70 %)
bílkoviny
(15 %)
(15 %)
KMÍN
CHARAKTERISTIKA:
- Kmín kořenný je rostlina z čeledi miříkovitých,
zpravidla dvouletá. V prvním roce vytváří růžici zpeřených listů,
v druhém dutou lodyhu s okolíky drobných květů, bílých nebo
narůžovělých. Plod se po uzrání rozpadá na dvě srpkovitě zahnuté
nažky, a to je právě to známé
koření.
- Semínka pravého kmínu jsou lehce hnědá, mají
oválný tvar, štiplavě kořeněnou chuť a pronikavě aromaticky voní.
- Kmín je jedno vůbec z nejstarších koření (již před
5000 lety). Zmínka o něm se najde i ve Starém zákoně.
- Pochází pravděpodobně z mírného pásma Asie.
- Dnes se pěstuje v ČR, Polsku, Holandsku, Rusku,
Egyptě aj.
- Lidově se kmín nazývá raška.
- Římský kmín neboli cumin (kumín). Má výraznější
chuť i vůni než kmín. V kombinaci s koriandrem dodává
charakteristickou chuť i vůni mnoha indickým jídlům. Užívá se také
do pečiva, k výrobě salámů a sýrů.
CO OBSAHUJE:
- Vůni dodává kmínu silice kmínová (2 – 6,5%).
- Nažky obsahují 10 – 20% oleje (proto musí být
uchovány na tmavém místě). Dále obsahují bílkoviny, cukr, pentosany,
flavonoidy a další složky.
- Semínka jsou bohatým zdrojem minerálů, jako je
vápník (Ca), hořčík (Mg), železo (Fe) a zinek (Zn).
- Obsahují vitamíny sk. B.
ÚČINKY:
- Kmín podporuje zažívání, působí proti nadýmání
a proti střevní kolice.
- V kojeneckém a dětském věku jemně zmírňuje
nadýmání a křeče.
- Pomáhá při bronchitidě.
- U kojících žen podporuje tvorbu mateřského
mléka.
- Zevně se kmín používá při revmatických
potížích.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ
VYUŽITÍ:
- Kmín je typickým chlebovým a pečivovým
kořením.
- Přidává se do vařených brambor, zelí, polévek a
sýrů.
- Používá se při pečení mas (vepřové, kachna,
husa, na pečené ryby), a do uzenin.
- Hodí se do tvarohových pomazánek, omáček,
gulášů, na houby, do bramboráků a zelných placek.
- Má uplatnění i ve sladké kuchyni – spolu s anýzem,
fenyklem a koriandrem se koření zavařeniny a pečená jablka.
- Kmín je užíván v likérnictví.
- Je součástí mnoha směsí koření (grilovací,
na pečeně, barbecue aj.).
- Kmín skladujeme v suchu a chladu,
balený do speciálních sáčků (opakovaně uzavíratelných) nebo v dobře
uzavíratelných dózách.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Na trhu se prodává kmín celý, mletý a drcený.
- Doporučuje se nakupovat, v co
nejčerstvějším stavu.
- Kmín koupíte v oddělení s kořením
v každém obchodě s potravinami.
- Není vhodné ho kupovat na stáncích, kde
na něj celé léto praží slunce, neboť tím ztrácí svoji barvu, chuť
i vůni.
ZDROJ K TEXTU:
LÁNSKÁ, Dagmar. Tradiční
koření. 1, Od anýzu po zázvor. Praha:
NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2001. O koření a kořenění. ISBN
80-7106-373-8. s. 110.
WENZEL, Melanie. Léčivé
rostliny: nejlepší využití pro zdraví celé rodiny. 1. vyd. Praha: Grada, 2014.
978-80-247-5155-9. s.192.
Bagety - LC
2×