Hrách zelený
energetická hodnota
1 343 kJ
1 343 kJ
tuky
(2 %)
(2 %)
sacharidy
(71 %)
(71 %)
bílkoviny
(27 %)
(27 %)
HRÁCH
CHARAKTERISTIKA:
- Hrách patří do
skupiny plodin označovaných jako luskoviny
a patřících do čeledi bobovitých. Hrách je jednoletý, popínavý, se sbíhavými a prorostlými listy. Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek). Zralá semena (hrách) se používá jako luštěnina. - Kvete od května
do října. Rostlina není příliš náročná na půdu.
- Hrách patří mezi
nejstarší polodiny Evropy. V Evropě je znám
z období neolitu. - Hrách znali lidé
jen sušený a vařený, nejvýše naklíčený.
Až začátkem 17. století přišli Holanďané na to, že jíst se dají
i nezralé lusky a měkká semena. Začali šlechtit nové, sladší
a křehčí odrůdy hrachu, vhodné k přímé konzumaci. - V současné době
jsou nejžádanější odrůdy dřeňových hrachů. Z lusků se vybírají nezralá zrna.
„Mladý hrášek“ je žádaný
v konzervách i zeleninových mražených směsích. Vyloupaná zrna jsou lahůdkovou zeleninou pro přímý konzum, do salátů
a polévek. - Další odrůdou, kterou milují především děti, jsou hrachy cukrové. Jejich nezralé, slaďounké, křehké, ploché lusky bez vnitřní pergamenové blány se totiž „chroupají“ celé.
CO OBSAHUJE:
- Výživná hodnota
hrachu je vysoká, zejména pro vysoký obsah bílkovin, kterých luštěniny obsahují
nejvíce ze všech rostlinných potravin.
- Obsahuje až 23 %
lehce stravitelných rostlinných bílkovin, cukry a cennou rostlinnou vlákninu.
- Z vitaminů -
zejména skupiny B, vit.B1 (thiamin), vit.B2 (riboflavin), vit.B3 (niacin),
vit.B6 (pyridoxin), kys. listovou,
vit. C, vit.E, karoten (provitamin A).
- Z minerálů
obsahuje železo (Fe), vápník (Ca), zinek (Zn), draslík (K) a hořčík (Mg).
- Glykemický index
má hrášek čerstvý (40), hrášek steril. (20), hrách luštěnina (30-35).
ÚČINKY:
- Podporuje růst
buněk a aktivuje látkovou přeměnu v buňkách.
- Snižuje
cholesterol.
- Posiluje nervy.
- Je vhodným
doplňkem stravy všem, kdo mají slabé srdce a trpí ischemickou chorobou srdce.
- Pomáhá při
zácpě.
- Podporuje růst
vlasů a posiluje je.
- Podporuje růst
svalů.
- Zlepšuje vidění.
- Zbavuje
organismus jedovatých látek.
- Je velmi vhodnou
potravou pro těhotné a kojící ženy.
- Protože se škrob
v hrachu během trávení pomalu přeměňuje
na glukózu, snášejí ho dobře i diabetici. - Někomu může
hrášek způsobovat plynatost. Tomu se dá předejít, nebo nadýmání utlumit,
použitím vhodného koření
při přípravě pokrmů a namáčením hrachu. - Naklíčený hrách
obsahuje enzymy podporůjící trávení a je tak lépe stravitelný.
- Lidé trpící dnou
by všeobecně měli konzumovat luštěniny jen zřídka.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Nadýmání,
je možné odstranit tím, že k hrachu při vaření přidáme bazalku nebo saturejku,
majoránku, kmín, mátu, dobromysl, tymián nebo ho vaříme s mořskými řasami.
Přidáním anýzu či koriandru se hrách stává lépe stravitelným.
- Pro ty,
co mají citlivější zažívání, se luštěniny namáčejí delší dobu přes noc,
následným slitím vody a vařením v nové vodě. Voda se po uvedení do varu
může ještě jednou vyměnit
a případně po následném dalším varu opakovaně zkropit studenou vodou. - Hrách je
velmi sytý a vydatný, v kombinaci se zeleninou
a obilovinami poskytuje bílkoviny vysoké kvality, čímž je cenný zejména pro ty, kteří nejedí maso a masné výrobky. - Hrách se
používá ve formě hrachu neloupaného, nebo loupaného. Pro ty, kteří mají
zažívací potíže, je lépe častěji zpracovávat hrách loupaný, který je lépe
stravitelný.
- Hrách by
se neměl vařit více než 5-10 minut. Vaří-li se déle, zničí se skoro celý obsah
vitaminů.
- Hrášek
vám dodá nejvíce živin, když ho jen krátce povaříte
v páře nebo zahřejete v mikrovlnné troubě. - Hrách se
používá k přípravě různých polévek a kaší. Jsou známé hrachové placky, hrachové
karbanátky i hrachový šoulet (židovská kuchyně).
- V
Německu se hrachová polévka stala takřka národním jídlem.
- Tip – Hrášek uvařte v páře a vmíchejte do
sýra cottage. Směs použijte na pečené brambory.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Jak čerstvý, mražený a sterilovaný hrášek, tak hrách (luštěninu) koupíte ve všech supermarketech.
ZDROJ K TEXTU:
Kalyn, Wayne, Braňte
se jídlem, 1.vyd. Praha: Readers Digest Výběr, 2007, ISBN 978-80-86880-55-6,
s.71.
Strnadelová,
Vladimíra, a Zerzán, Jan, Radost ze zdravých dětí, Olomouc: ANAG, 2007, ISBN
978-80-7263-419-4, s.291.
Staňková-Kröhnová,
Magdaléna, Bylinky pro děti a maminky, 1.vyd. Praha: Grada, 2009, ISBN
978-80-247-2312-9, s.24.
cs.wikipedia.org