Chřest zelený
energetická hodnota
85 kJ
85 kJ
tuky
(2 %)
(2 %)
sacharidy
(63 %)
(63 %)
bílkoviny
(35 %)
(35 %)
CHŘEST
CHARAKTERISTIKA:
- Chřest byl ceněn pro své léčivé vlastnosti a zaujímal post delikatesy
labužníků téměř po 2000 let.
- Pochází pravděpodobně z východního Středozemí odkud se rozšířil do celého
světa.
- Dnes se pěstuje v Evropě, hlavně ve Francii, Belgii a Itálii. Pěstírny
chřestu jsou i na našem území.
- Většina běžných druhů chřestu má barvu zelenou, ale pěstuje se také bílý
chřest. Ten se pěstuje pod zemí, aby se zamezilo zezelenání. Má lahodnější
chuť. Existuje dokonce i fialový chřest, který je o něco menší. Pokud se tento
fialový chřest dlouze povaří, barva po čase vymizí.
- Chřestu existuje přibližně na 300 druhů, ale jen 20 z nich je
poživatelných.
CO OBSAHUJE:
- Chřest patří mezi potraviny, které mají nejnižší obsah kalorií. Je to
důsledek skutečně minimálního podílu tuků a sacharidů.
- Má dostatek vlákniny, vitaminů skupiny B, kyseliny listové a vitaminu A,
C a E.
- Z minerálů obsahuje významné množství draslíku (K), fosforu (P), železa
(Fe), vápníku (Ca) a hořčíku (Mg).
- Gykemický index (15).
- Obecně lze říci, že chřest je
nízkokalorická potravina bohatá na minerály.
ÚČINKY:
- Jelikož chřest obsahuje málo kalorií a velké množství vlákniny, výborně
zahání hlad. Pokapaný citronem tvoří chutný pokrm, který je možné zahrnout do
jakékoliv redukční diety.
- Pomáhá předcházet onemocněním srdce a rakovině.
- Pokud přemýšlíte o miminku nebo jste v prvních fázích těhotenství, snažte
se pravidelně přidávat chřest do vašich jídel. Chřest totiž obsahuje kyselinu
listovou a vitaminy ze skupiny B. Tyto látky jsou potřebné pro správné dělení
buněk, diferenciaci tkání a podporují růst plodu. Chřest musí být nevařený.
Vařením se totiž zničí 95 % kyseliny listové.
- Podporuje tvorbu moči v ledvinách a pomáhá při odstraňování tekutin
zadržovaných tkání.
- Lidé, kteří trpí překyselením organismu (onemocněním dna), by měli chřest
konzumovat jen velmi zřídka nebo vůbec, protože obsahuje vyšší hladiny purinu,
látky, která zvyšuje hladinu kyseliny
močové v těle.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Chřest může být tepelně upraven nebo podáván studený.
- Zelený chřest se používá více ve
studené kuchyni, bílý a fialový zase v teplé kuchyni.
- Chřest je doslava nabitý blahodárnými živinami, které se vytěží nejlépe,
když se připravuje v páře nebo v
mikrovlnné troubě.
- Pokud se vaří ve vodě, používá se k tomu specíiální vložka nebo hrnec na
chřest, které umožňují, aby špičky chřestu, v nichž je obsaženo nejvíce živin,
vyčuhovaly ven z vody.
- Chřest se obvykle vaří 5-10 minut, ale může se i smažit a péct.
- Olíbená je chřestová polévka nebo chřest zapečený se sýrem.
- Výborný je také do salátů, těstovin, na pizzu nebo jako příloha k masovým
pokrmům.
- Zelený chřest není potřeba loupat, pokud jsou jeho výhony mladé a křehké.
Bílý chřest se loupe nejlépe pomocí škrabky na brambory.
- Pokud ho chcete vařit vcelku jako přílohu, doporučuje se ho vkládat do
lehce osolené vody svázaný dohromady, což zamezí jeho polámání a rozvaření.
Takto povařený chřest se pak může použít
na přípravu dalších pokrmů, vynikající je i samotný, postrouhaný sýrem
nebo přelitý trochou rozpuštěného másla.
- Vyhněte se vaření chřestu v hrncích ze železa, látky obsažené v chřestu
mohou se železem reagovat a způsobí zabarvení stopky.
- Konzervovaný chřest ztrácí část vitaminů a vlákniny, ale uchovává si
minerální a močopudné látky.
- Chřest se skladuje při teplotě 8-10 stupňů Celsia. V chladničce vydrží asi 4 dny,
pokud se zabalí do vlhké utěrky.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Chřest se většinou prodává už sterilovaný.
- V sezóně nebude problém sehnat chřest v supermarketech a za výhodné ceny.
- Dá se koupit i čerstvý v některých lepších lahůdkářských obchodech, ale
za vyšší ceny.
ZDROJ K TEXTU:
Kalyn, Wayne, Braňte se jídlem, 1.vyd. Praha: Readers Digest Výběr, 2007,
ISBN 978-80-86880-55-6, s.74.
Kopec, Karel, Zelenina ve výživě člověka, 1.vyd. Praha: Grada, 2010, ISBN
978-80-247-2845-2, s.82.
www.magazinzdravi.cz
www.viviente.cz
www.dia-potraviny.cz