Brambory vařené ve slupce
energetická hodnota
368 kJ
368 kJ
tuky
(0 %)
(0 %)
sacharidy
(93 %)
(93 %)
bílkoviny
(7 %)
(7 %)
BRAMBORY
CHARAKTERISTIKA:
- Původní oblastí výskytu jsou podhorské a horské oblasti And
v dnešním Peru. Tam je pěstovali předkové Inků již více než před 6000 lety. V polovině 16. století se brambory dostaly
do Španělska, Itálie a Francie a o něco později se objevily i na britských ostrovech. - V Čechách se brambory objevily v 17. století v klášterní zahradě irských františkánů v Praze U Hybernů. Někteří šlechtici v Čechách je dostali z Holandska a z Německa.
Z té doby také pochází nejstarší české pojmenování zemské jablko. - Skutečného hospodářského významu u nás brambory nabyly
až v 18. století. Na počátku 19. století byly vypěstovány první české odrůdy. - Díky poměrné nenáročnosti jejich pěstování a vysoké výživné hodnotě brambory rychle získaly na velké oblibě a dokázaly zasytit všechny vrstvy obyvatel, včetně těch chudých.
CO OBSAHUJE:
- Brambory jsou kompletní potravinou, která poskytuje kvalitní uhlohydráty a bílkoviny.
- Jsou dobrým zdrojem vitaminu C. Nejméně vitaminu C se ztrácí přípravou na páře, nejvíce při fritování.
- Jsou bohaté i na vitamin B1 (thiamin) a B6 (pyridoxin).
- Brambory jsou známé hojností draslíku (K) a nízkým obsahem sodíku (Na). Nechybí jim železo (Fe), fosfor (P), hořčík (Mg), zinek (Zn), měď (Cu), mangan (Mn) a vápník (Ca).
- Glykemický index (60-65)
ÚČINKY:
- Brambory jsou kromě chleba nejvydatnějším zdrojem energie.
- Tím, že obsahují širokou paletu stopových prvků jsou skvělým
a levným zdrojem minerálů nezbytných pro zdraví našich orgánů
a jejich správnou funkčnost. - Vláknina, která je v bramborách hojně zastoupena, podporuje správnou funkci trávicí soustavy a pomáhá vytvořit pocit plnosti.
- Jsou užitečné při boji s obezitou.
- Obsah vitaminu C a schopnost brambor uchovávat tento vitamín činí z brambor tzv. ochrannou potravinu proti kurdějím.
- Jsou vhodné pro pacienty s cukrovkou.
- Vysoký obsah draslíku v bramborách má příznivý vliv na náš kardiovaskulární systém.
- Podíl draslíku a sodíku v bramborách prospívá správnému metabolismu tekutin a stimuluje odvodňování a činnost ledvin.
- Pokud trpíte vysokou hladinou cholesterolu, měli byste brambory zařadit do svého jídelníčku.
- Pomáhají snížit krevní tlak a posílit cévní systém.
- Jsou zdravé pro růst a vývoj u dětí.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Recepty a typy na úpravu brambor asi není potřeba jmenovat, tradice bramborových pokrmů je u nás opravdu velká
a možností jejich
- úpravy nespočet.
- Nejvíce živin z brambor získáte, když je budete jíst i se slupkou, ať už pečené nebo vařené v páře. Pokud už brambory loupáte, odstraňte co nejmenší vrstvu, a vodu, ve které se vařily, zkuste využít i na jiný recept, abyste se neošidily o vitaminy B.
- Čím méně vody použijete na uvaření brambor, tím více výživných látek v nich zůstane
- Dokonale odstraňte klíčky brambor před jejich tepelnou úpravou, protože obsahují jedovaté látky, toxické pro lidské tělo, které se nerozkládají ani tepelnou úpravou. Hodně naklíčené brambory raději nekonzumujte vůbec.
- Nejméně vhodná metoda je fritování. Při fritování brambory ztrácejí vodu a nabírají olej, 15-20% jejich hmotnosti tak nakonec tvoří tuky. Hranolky obsahují 500-600 kcal/100 g (syrové brambory jen 79 kcal/100 g).
- Nejlepším olejem na případné fritování brambor je olej olivový, protože nejlépe odolává vysokým teplotám. I tak je třeba dávat pozor, aby se nepřepálil.
- Řádně upravené lupínky jsou nejen vynikající lahůdkou, zároveň mají vysokou výživnou hodnotu. Nicméně obsahují velké množství tuků, často nasycených. Příprava lupínků na rostlinném oleji místo na živočišných tucích sníží obsah nasycených tuků.
Tipy:
- Barevný bramborový salát připravíte s využitím fialových, červených, modrých, žlutých
a bílých odrůd brambor, kterým ponecháte slupku. - Malé bramborové kostičky přidávejte do směsí na karbanátky
a hamburgry.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Brambory seženete ve všech obchodech s potravinami, supermarketech nebo na farmářském trhu.
ZDROJ K TEXTU:
Kalyn, Wayne, Braňte se jídlem, 1.vyd. Praha: Readers Digest Výběr, 2007, ISBN 978-80-86880-55-6, s.44.