Miluji recepty, které vypadají, jakože jste jejich přípravou trávili půl dne, přitom jsou za chvíli hotové a současně vypadají a chutnají znamenitě. Když je ještě jídlo bohaté na samé zdravé ingredience, není pochyb, že si jej užijete
- 35m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 kusy |
2 kusy |
4 lžíce |
4 lžíce |
4 hrsti |
4 hrsti |
50 g |
50 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
3 lžičky |
3 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 hrsti |
2 hrsti |
Ztracená vejce | |
2 kusy |
2 kusy |
1 litr |
1 litr |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Pohanku jsem přes noc nechala namočenou ve vodě (na hrnek pohanky stačí stejné množství vody), ráno jsem ji propláchla a scedila (přes noc namočenou pohanku není třeba vařit). Smíchala jsem ji se všemi ingrediencemi na pohankový „dortík“.
-
Nepřilnavou pánev jsem potřela olivovým olejem, rozpálila a pak teplotu snížila na střední stupeň. Do pánvičky jsem dala nerezový kroužek, do něj vložila půlku pohankové směsi, uhladila její povrch a opékala cca 5 minut. Pak jsem opatrně kroužek lopatkou obrátila na druhou stranu, odkrojila přilepené okraje a sesunula dortík dolů, aby se opekl i z druhé strany (opět jsem opékala cca 5 minut).
-
Zatímco se mi opékala pohanka, připravila jsem si ztracené vejce. Vodu, ocet a sůl jsem smíchala a přivedla k varu. Jakmile se voda začala vařit, vodu jsem vařečkou roztočila, aby vznikl vodní vír, do kterého jsem z mističky nalila předem vyklepnuté vejce. Po cca 30 sekundách jsem vejce opatrně vyndala z vody. Fotku bohužel nemám, musela bych být chobotnice
-
Na hotový pohankový „dortík“ jsem dala hrst omytých míchaných zelených lístků (sehnala jsem mix baby špenátu a listů řepy) a na ně jsem položila ztracené vejce.
No nevím, zda je moje ztracené vejce opticky dokonalé, ale chutnalo výborně!
Makronutrienty
54%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 345 kJ | 3 280 kJ |
Kalorická hodnota | 82,5 kcal | 784 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,85 g
0,386 g |
84,1 g
3,67 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,885 SVJ | 8,41 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,81 g
1,31 g |
36,2 g
12,4 g |
Bílkoviny | 3,73 g | 35,4 g |
Sůl | 1,32 g | 12,5 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů