Zmrzlina v sušence - bez lepku, laktózy a vajec

Radka

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

Zmrzlina v sušence - bez lepku, laktózy a vajec

O recept byl zájem tak tady je… . Jinak další recepty na zmrzlinky pro děti a trošku opilé i pro dospělé najdete v mojí třetí kuchařce, jó a jsou tam i ty kornoutky … Ale letošním hitem je zmrzlina v oplatce na ležato nebo rovnou v sušence či mandlové makronce….

Postup přípravy

  1. Vyšleháme tuk s cukrem, přidáme vejce nebo vegan variantu. Postupně přišleháme jablečné pyré a směs mouk s kakaem, kokosem, solí a sodou. Nakonec vmícháme čoko pecky. Hmotu necháme 5 minut odpočinout a pak pomoučenýma rukama tvoříme stejně velké kuličky, které na plechu mírně zplácneme. Já dám hmotu do zdobícího sáčku s volnou špičkou (jako na indiánky) a tvořím tvar a velikost jako na makronky. Vzniklé špičky na sušence, uhladím prsty.

  2. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C cca 10-15 minut na statické teplo. Uvnitř by měla být sušenka ještě měkká. Kontrolujte spodek, neměl by být spálený, pak je sušenka hořká.

    Necháme vychladnout na mřížce.

  3. Vychladlé sušenky plníme lžící povolenou zmrzlinou, přiklopíme a necháme ještě na mističce krátce zamrazit.

  4. Vyšleháme studenou smetanu do polo tuha, přidáme cukr, zakysanou smetanu, vanilku a prošleháme, nakonec zašleháme ovoce s limetovou šťávou. U VEGAN varianty vyškrábneme pouze tuhou část krému z plechovky, vyšleháme jí se ztužovačem do polo tuha, přidáme rostlinné jogurty, prošleháme, poté přidáme ostatní suroviny – ovoce, šťávu z limetky, případně vanilkový extrakt.

  5. Hotový krém dáme do zmrzlinovače s vychlazenou nádobou a necháme tvořit cca 20 minut. Pak zmrzlinu přendáme do plastové dózy s víkem a necháme domrazit.

  6. Pokud nevlastníte zmrzlinový strojek (my máme starý z nějaké akce z Lidlu). Pak krém dejte do plastové misky rovnou a šup do mrazáku. Každou půlhodinu misku vyndejte a vidličkou celý objem prošlehejte (alespoň 4 x, tedy 2 hodiny), pak nechte domrazit.

  7. Do sušenek dáváme cca 1 pol. lžíci povolené zmrzliny.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte