O recept byl zájem tak tady je… . Jinak další recepty na zmrzlinky pro děti a trošku opilé i pro dospělé najdete v mojí třetí kuchařce, jó a jsou tam i ty kornoutky … Ale letošním hitem je zmrzlina v oplatce na ležato nebo rovnou v sušence či mandlové makronce….
- 1h
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto na sušenky | |
---|---|
Alsan tuku 130 g |
130 g |
130 g |
130 g |
nebo vegan varianta - 20 g lněné mouky vyšlehané v 80 ml horké vody v gel, vychladlé 1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
150 g |
150 g |
20 g |
20 g |
kakaový prášek, holandské kakao 50 g |
50 g |
10 g |
10 g |
3 g |
3 g |
7 g |
7 g |
25 g |
25 g |
Zmrzlina bez lepku a laktózy | |
250 g |
250 g |
bez laktózy (Madeta – 2 kelímky) 400 g |
400 g |
bez laktózy (Kaufland privátní značka Free from) 300 ml |
300 ml |
5 lžic |
5 lžic |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Vyšleháme tuk s cukrem, přidáme vejce nebo vegan variantu. Postupně přišleháme jablečné pyré a směs mouk s kakaem, kokosem, solí a sodou. Nakonec vmícháme čoko pecky. Hmotu necháme 5 minut odpočinout a pak pomoučenýma rukama tvoříme stejně velké kuličky, které na plechu mírně zplácneme. Já dám hmotu do zdobícího sáčku s volnou špičkou (jako na indiánky) a tvořím tvar a velikost jako na makronky. Vzniklé špičky na sušence, uhladím prsty.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C cca 10-15 minut na statické teplo. Uvnitř by měla být sušenka ještě měkká. Kontrolujte spodek, neměl by být spálený, pak je sušenka hořká.
Necháme vychladnout na mřížce.
-
Vychladlé sušenky plníme lžící povolenou zmrzlinou, přiklopíme a necháme ještě na mističce krátce zamrazit.
-
Vyšleháme studenou smetanu do polo tuha, přidáme cukr, zakysanou smetanu, vanilku a prošleháme, nakonec zašleháme ovoce s limetovou šťávou. U VEGAN varianty vyškrábneme pouze tuhou část krému z plechovky, vyšleháme jí se ztužovačem do polo tuha, přidáme rostlinné jogurty, prošleháme, poté přidáme ostatní suroviny – ovoce, šťávu z limetky, případně vanilkový extrakt.
-
Hotový krém dáme do zmrzlinovače s vychlazenou nádobou a necháme tvořit cca 20 minut. Pak zmrzlinu přendáme do plastové dózy s víkem a necháme domrazit.
-
Pokud nevlastníte zmrzlinový strojek (my máme starý z nějaké akce z Lidlu). Pak krém dejte do plastové misky rovnou a šup do mrazáku. Každou půlhodinu misku vyndejte a vidličkou celý objem prošlehejte (alespoň 4 x, tedy 2 hodiny), pak nechte domrazit.
-
Do sušenek dáváme cca 1 pol. lžíci povolené zmrzliny.
Makronutrienty
50%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 239 kJ | 6 703 kJ |
Kalorická hodnota | 296 kcal | 1 602 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,3 g
13 g |
137 g
70,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,53 SVJ | 13,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,2 g
8,05 g |
115 g
43,6 g |
Bílkoviny | 3,94 g | 21,3 g |
Sůl | 0,57 g | 3,09 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů