Věřte mi, že na týhle dobrotě nebudou zavislý jenom děti
- 3h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Karamel | |
---|---|
50 g |
50 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
Zmrzlina | |
450 ml |
450 ml |
4 kusy |
4 kusy |
250 g |
250 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Začneme slaným karamelem. Do hrnce nasypeme třtinový cukr a za stálého míchání ho zahříváme na středním plameni. Nejdřív nám začne hrudkovatět, postupně se pak rozpustí a v ten moment k němu přidáme kousky másla. Cukr začne hodně pěnit a my vznikající karamel soustavně mícháme až do rozpuštění másla. Poté přidáme smetanu a opět mícháme.Ještě chvíli necháme směs probublat, odstavíme z plotny, přidáme lžičku mořské soli a karamel je hotov!
Vrátíme zpátky na plotnu a po troškách přilijeme horké mléko.
-
Část teplého karamelového mléka prošleháme se žloutky, špetkou soli a vlijeme ho zpět ke zbylé směsi v hrnci. Tu přivedeme k varu a metlou ji vymícháme do řidší pudingové konzistence. Pak hrnec odstavíme z plotny, přidáme javorový sirup, smetanu a nasekané ořechy.
-
Zmrzlinu nelijeme do umělohmotné nádoby, uložíme do mrazáku a po dobu 4 hodin, (každých 60 minut), ji promícháme metličkou. Tím se zbavíme zmrzlých krystalů a zmrzka je hotová
Makronutrienty
40%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 136 kJ | 6 239 kJ |
Kalorická hodnota | 272 kcal | 1 491 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,2 g
12,5 g |
94,4 g
68,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,72 SVJ | 9,44 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,4 g
10,1 g |
112 g
55,2 g |
Bílkoviny | 5,13 g | 28,2 g |
Sůl | 0,743 g | 4,08 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů