žitný kváskový chléb

Q

Jednoduchý celožitný chléb z vlastního kvásku. Sůl a kmín, případně semínka si přidejte dle chuti. Pěču v pekárně na chleba a tak celý proces zašpiní jen formu, případně stěrku... Celková doba vlastní práce je asi 15 minut, jen je mezi tím dost čekání. Jak si na to zvyknete, nebude to ani pro vás překážkou.

žitný kváskový chléb

Suroviny pro 20 osob

Čeho Kolik
hladká mouka žitná 50 g
voda vlažná 50 ml
voda vlažná 180 ml
chlebová mouka žitná 180 g
kvásek 100 g
voda vlažná 400 ml
sůl 1 lžíce
hladká mouka žitná 400 g

Postup přípravy

  1. Při prvním pečení je potřeba si vyrobit kvásek. Vezmete si uzavíratelnou sklenici nebo krabičku. Smícháte stejné množství žitné mouky s vodou a necháte stát na teplém místě. Občas zamícháte a čekáte, až se objeví bublinky. Podle teploty se tak může stát za 2-4 dny. Příště už jen do špinavé nádobky od kvásku přidáte stejné množství vody a mouky (dávám 1 polévkovou lžíci), zamícháte, necháte hodinku odstát, aby se rozjelo kvašení a uložíte do lednice. Večer smíchám celý kvásek s moukou a vodou a nechám do rána v pokojové teplotě rozkvasit. Ráno přidám zbytek ingrediencí, zamíchám a nechám dle teploty a síly kvásku kynout cca 3 - 5 hodin. Peču v pekárně na chleba, ale lze i v běžné troubě.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů