žitný kváskový chléb

Q

žitný kváskový chléb

Jednoduchý celožitný chléb z vlastního kvásku. Sůl a kmín, případně semínka si přidejte dle chuti. Pěču v pekárně na chleba a tak celý proces zašpiní jen formu, případně stěrku... Celková doba vlastní práce je asi 15 minut, jen je mezi tím dost čekání. Jak si na to zvyknete, nebude to ani pro vás překážkou.

Postup přípravy

  1. Při prvním pečení je potřeba si vyrobit kvásek. Vezmete si uzavíratelnou sklenici nebo krabičku. Smícháte stejné množství žitné mouky s vodou a necháte stát na teplém místě. Občas zamícháte a čekáte, až se objeví bublinky. Podle teploty se tak může stát za 2-4 dny. Příště už jen do špinavé nádobky od kvásku přidáte stejné množství vody a mouky (dávám 1 polévkovou lžíci), zamícháte, necháte hodinku odstát, aby se rozjelo kvašení a uložíte do lednice.

    Večer smíchám celý kvásek s moukou a vodou a nechám do rána v pokojové teplotě rozkvasit.

    Ráno přidám zbytek ingrediencí, zamíchám a nechám dle teploty a síly kvásku kynout cca 3 - 5 hodin.

    Peču v pekárně na chleba, ale lze i v běžné troubě.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte