Jednoduchý celožitný chléb z vlastního kvásku. Sůl a kmín, případně semínka si přidejte dle chuti. Pěču v pekárně na chleba a tak celý proces zašpiní jen formu, případně stěrku... Celková doba vlastní práce je asi 15 minut, jen je mezi tím dost čekání. Jak si na to zvyknete, nebude to ani pro vás překážkou.
- 15m
- 20 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
kvásek | |
---|---|
50 g |
50 g |
50 ml |
50 ml |
rozkvas | |
180 ml |
180 ml |
180 g |
180 g |
100 g |
100 g |
chléb | |
400 ml |
400 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
400 g |
400 g |
Postup přípravy
-
Při prvním pečení je potřeba si vyrobit kvásek. Vezmete si uzavíratelnou sklenici nebo krabičku. Smícháte stejné množství žitné mouky s vodou a necháte stát na teplém místě. Občas zamícháte a čekáte, až se objeví bublinky. Podle teploty se tak může stát za 2-4 dny. Příště už jen do špinavé nádobky od kvásku přidáte stejné množství vody a mouky (dávám 1 polévkovou lžíci), zamícháte, necháte hodinku odstát, aby se rozjelo kvašení a uložíte do lednice.
Večer smíchám celý kvásek s moukou a vodou a nechám do rána v pokojové teplotě rozkvasit.
Ráno přidám zbytek ingrediencí, zamíchám a nechám dle teploty a síly kvásku kynout cca 3 - 5 hodin.
Peču v pekárně na chleba, ale lze i v běžné troubě.
Makronutrienty
89%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 736 kJ | 507 kJ |
Kalorická hodnota | 176 kcal | 121 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
40,1 g
0,272 g |
27,6 g
0,188 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,01 SVJ | 2,76 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,636 g
0,053 g |
0,438 g
0,036 g |
Bílkoviny | 4,08 g | 2,81 g |
Sůl | 1,34 g | 0,925 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů