Zimní minestrone
Řadím ji do kategorie "útulné" jídlo. Jen její přítomnost na sporáku ve mě vzbuzuje pocit domova po babičkovsku... Je opravdu skvělá a když vynecháte panchettu, tak si vážně můžete říkat, že jste měli lehkou večeři.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
olivový olej | 3 lžíce |
cibule | 1 kus |
celer řapíkatý | 2 stonky |
mrkev | 2 kusy |
pancetta uzená | 50 g |
česnek stroužky | 2 kusy |
brambory konzumní pozdní | 1 kus |
špenát, čerstvé listy | 1 hrst |
rajčata v plechovce | 1 kus |
fazole bílé sterilované | 300 g |
rozmarýn | 1 snítka |
fazole černé sterilované | 300 g |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
vývar zeleninový domácí | 1 litr |
sýr parmazánového typu | 30 g |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Na olivovém oleji 10 minut zvolna restujeme cibuli, celer a mrkev, pancettu a česnek nakrájené na malé kostičky. Přidáme listy mangoldu/špenátu a bramboru na kostičky a dvě minuty restujeme. Pak dáme ke směsi rajčata a snítku tymiánu.
-
Z fazolí odebereme cca 180 g a tyto fazole rozmixujeme s 80 ml vývaru na husté pyré. Pyré přidáme ke směsi do hrnce, zalijeme zbývajícím vývarem a vaříme až jsou brambory měkké. Na konci přidáme zbývající celé fazole.
-
Dochutíme solí a pepřem, popř. trochou česneku. Odstraníme rozmarýnovou větvičku a podáváme posypané parmazánem, nebo s rozpečenou bagetou s parmezánem. A je to.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů