Zimní hutná zahřívací Minestra – bez lepku, mléka i vajec

Radka

Polévky... zvlášť ty hutné prostě milujeme. Tohle je taková napůl tukožroutská a rozhodně proti chřipková... protože řapíkatý celer, bílé zelí.. Je fakt skvělá, výživná, do práce do krabičky a děti si jí snadno ohřejí. Jako přílohu děláme z bezlepkových rohlíků kolečka ala Bakerolls....

Zimní hutná zahřívací Minestra – bez lepku, mléka i vajec

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
fazole barevné 200 g
česnek stroužky 2 kusy
rajčata 2 kusy
rajčatové pyré, passata 150 ml
cibulka jarní, sečka 4 kusy
slanina anglická 100 g
celer řapíkatý 1 stonek
mrkev 1 kus
špenát, čerstvé listy 100 g
hlávkové bílé zelí 1 kus
vývar zeleninový domácí 1 litr
jáhly, proso 50 g
olej řepkový 1 lžíce
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
rozmarýn 1 snítka
petrželka, petrželová nať 1 hrst

Postup přípravy

  1. Fazole propláchneme a dáme přes noc do studené vody odstát. Druhý den slijeme, přidáme vodu, aby byly všechny ponořené, dále přidáme jeden česnek, šalvěj či rozmarýn a rajčata a vaříme na střední plamen cca 1 hodinu.

  2. Polovinu fazolí rozmixujeme, zbytek necháme okapat - obojí zatím odložíme stranou.

  3. V litinovém hrnci zpěníme na oleji posekaný česnek, slaninu a orestujeme 3-4 minuty.Přidáme zeleninu, rajčatovou passatu, vývar. Promícháme a 20 minut vaříme na mírném plameni. Pak přidáme řádně propláchnuté jáhly a vaříme cca dalších 20 minut do změknutí jahel.

  4. Nakonec do polévky vmícháme jak rozmixované fazole, tak ty nerozmixované, dochutíme solí a pepřem a provaříme cca 15 minut při mírném plameni. Servírujeme posypané petrželkou.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů