Zimní hutná zahřívací Minestra – bez lepku, mléka i vajec
Polévky... zvlášť ty hutné prostě milujeme. Tohle je taková napůl tukožroutská a rozhodně proti chřipková... protože řapíkatý celer, bílé zelí.. Je fakt skvělá, výživná, do práce do krabičky a děti si jí snadno ohřejí. Jako přílohu děláme z bezlepkových rohlíků kolečka ala Bakerolls....
- 1h:30m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
fazole barevné | 200 g |
česnek stroužky | 2 kusy |
rajčata | 2 kusy |
rajčatové pyré, passata | 150 ml |
cibulka jarní, sečka | 4 kusy |
slanina anglická | 100 g |
celer řapíkatý | 1 stonek |
mrkev | 1 kus |
špenát, čerstvé listy | 100 g |
hlávkové bílé zelí | 1 kus |
vývar zeleninový domácí | 1 litr |
jáhly, proso | 50 g |
olej řepkový | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
rozmarýn | 1 snítka |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Fazole propláchneme a dáme přes noc do studené vody odstát. Druhý den slijeme, přidáme vodu, aby byly všechny ponořené, dále přidáme jeden česnek, šalvěj či rozmarýn a rajčata a vaříme na střední plamen cca 1 hodinu.
-
Polovinu fazolí rozmixujeme, zbytek necháme okapat - obojí zatím odložíme stranou.
-
V litinovém hrnci zpěníme na oleji posekaný česnek, slaninu a orestujeme 3-4 minuty.Přidáme zeleninu, rajčatovou passatu, vývar. Promícháme a 20 minut vaříme na mírném plameni. Pak přidáme řádně propláchnuté jáhly a vaříme cca dalších 20 minut do změknutí jahel.
-
Nakonec do polévky vmícháme jak rozmixované fazole, tak ty nerozmixované, dochutíme solí a pepřem a provaříme cca 15 minut při mírném plameni. Servírujeme posypané petrželkou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů