Kdo neochutná, neuvěří, že není žádný rozdíl v použití šmakouna a tvarohu. Žemlovku jsem neměla asi dva roky. Už si ani nevzpomenu, kdy tomu bylo naposled. Neholduji sladkým hlavním jídlům, ale tohle byla taková dobrota, že si ji ráda znovu dopřeji.
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
1 lžíce |
1 lžíce |
8 kusů |
8 kusů |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 200 ml |
200 ml |
200 g |
200 g |
bílkový sýr natural (šmakoun, schmaky) 150 g |
150 g |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Dno zapékací mísy vymažeme Ghíčkem, rohlíky nakrájíme na kolečka, které z jedné strany namočíme do mandlového mléka a rovnoměrně rozložíme do zapékací mísy. Když máme spodek mísy vyplněný rohlíky, přidáme rozmixovanou směs šmakouna, smetany, třtinového cukru a vanilky, rovnoměrně rozetřeme, přidáme najemno nastrouhaná jablka, která jsme smíchali se skořicí a přisladili třtinovým cukrem (nemusíme, záleží na sladkosti jablíček), po té dáme opět vrstvu namočených rohlíků, opět vrstvu směsi šmakouna,smetany a vanilky, vrstvu jablek a zakončíme opět pečivem, které potřeme Alsanem bio, přiklopíme a pečeme na 200°C přibližně 45 minut, nakonec odklopíme a necháme zrůžovět.
Makronutrienty
76%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 545 kJ | 2 628 kJ |
Kalorická hodnota | 130 kcal | 628 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23 g
3,33 g |
111 g
16 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,3 SVJ | 11,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,19 g
0,781 g |
15,4 g
3,77 g |
Bílkoviny | 3,87 g | 18,7 g |
Sůl | 0,481 g | 2,32 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů