Žemlovka - LC

Laduš

Žemlovka - LC 6 dalších fotek

Vždycky jsem milovala sladká jídla, například žemlovku. Rozhodla jsem se proto připravit její nízkosacharidovou variantu, aby byly uspokojeny mé chuťové buňky zcela bez výčitek. Výsledek stál za to. Báječně jsem si pochutnala. :)

Postup přípravy

  1. Nejdříve jsem si připravila žemli.

    Vejce se solí jsem vyšlehala do pěny. Přidala jsem suché ingredience, promíchala, vylila do varné misky vymazané máslem a dala do mikrovlnky na 3 minuty. Vyklopila jsem z misky. Šlo to krásně.

    (Použila jsem čtvercovou misku z varného skla zhruba o velikosti zapékací misky, ve které jsem pak žemlovku dělala. Viz foto.)

  2. Připravila jsem si tvaroh, mléko na zalití a jablko, které jsem nakrájela n malé plátky.

    (Do tvarohu můžete použít i žloutky dva, záleží, jak máte velká vejce.)

  3. Zapékací misku jsem vymazala máslem. Vychladlou žemli jsem podélně rozkrojila tak, aby mi vznikly 2 pláty. Každý jsem nakrájela na 9 dílků. Půlku jsem naskládala do misky a polila mléčnou směsí.

    Na žemle jsem rovnoměrně rozprostřela tvarohovou vrstvu, kterou jsem pokladla jablkem.

    Posypala jsem skořicí a dvěma lžičkami vanilkového erythritolu.

    (Pokud máte dost sladké jablko, můžete erythritol vynechat. A ten vanilkový dát např. do tvarohové směsi.)

    Pokladla jsem zbývajícími čtverečky žemle, které jsem polila zbývajícím mlékem.

    (Nemusíte tam to mléko dávat úplně všechno. Uvidíte, jak vám to bude vycházet. Aby žemle nebyla zase přemokřená.)

  4. Z bílku (nebo bílků) a malé špetičky soli jsem začala šlehat sníh. Když začal tuhnout, přidala jsem dvě lžičky mletého erythritolu a došlehala, až byl sníh pěkně tuhý.

    (Trošku soli při šlehání bílků přidávám vždy, sníh je díky tomu pak krásně pevný.)

  5. Sníh z bílků jsem navrstvila nahoru na žemlovku.

    Vložila jsem do vyhřáté trouby a pekla půl hodiny. Ze začátku asi 10 minut naplno (plyn st. č. 8) a pak jsem snížila na st. č. 7, což odpovídá zhruba 170 stupňům.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte