Sezóna ostružin je tu a já málokdy vymyslím co z nich udělat. Opět mi přišlo nejlepší je zpracovat na pyré a použít do krému.
Dort je taková malá lowcarb reinkarnace oblíbeného dortu Krtince. Těsto jsem udělala nadýchanější.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
120 g |
120 g |
120 g |
120 g |
100 g |
100 g |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžička |
1 lžička |
50 g |
50 g |
20 g |
20 g |
Krém | |
150 g |
150 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
Postup přípravy
-
Rozehřejeme čokoládu a máslo.
Bílky vyšleháme do tuha.
Žloutky vyšleháme se sladidlem. Přidejte další přísady a promíchejte do hladké konzistence. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Nalijte do dortové formy 23 cm vyložené pečícím papírem.
Pečeme 30-35 minut na 175°C, dokud se těsto nezpevní. Nechte zchladnout.
-
Mezitím si v kastrůlku rozvařte pár čerstvých nebo mražených ostružin.
Propasirujte přez sítko a pyré přidejte sladidlo. Nechte vychladnout.
-
Vychladlý korpus rozřízněte cca v polovině.
Vršek si rozdrobte do misky.
Spodek zavřete do rozeviraci formy vyložené fólií.
-
Mascarpone prošlehejte a přidejte do něj vychladlé ostružinové pyré a opět prošlehejte. Nakonec vmíchejte dotuha vyšlehanou smetanu.
Návršíme na korpus, nasypeme rozrobený korpus a lehce přitlačíme.
Necháme přes noc ztuhnout.
Makronutrienty
25%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 324 kJ | 1 438 kJ |
Kalorická hodnota | 317 kcal | 344 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,8 g
3,46 g |
12,8 g
3,76 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,18 SVJ | 1,28 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,3 g
17,1 g |
31,8 g
18,6 g |
Bílkoviny | 5,44 g | 5,91 g |
Sůl | 0,107 g | 0,117 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů