Zelné tyčinky ve variaci s uzeným Šmakounem

Na vlně chuti

Tyčinky jsem připravila ze dvou dávek, pro dospělé s uzeným Šmakounem a pro našeho mlsáčka jsem Šmakouna vynechala. Obě varianty jsou výborné, úžasné křupavé tyčinky s vůní a chutí zelí. Navíc ve verzi s uzeným Šmakounem lehce uzená příchuť a cenné bílkoviny. No jsem zvědavá, zda se dožijí večera.

Zelné tyčinky ve variaci s uzeným Šmakounem

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
hladká mouka špaldová celozrnná 114 g
hladká mouka žitná 54 g
kysané bílé zelí 100 g
máslo přepuštěné, ghí 3 lžíce
sůl 2 lžičky
bílkový sýr (šmakoun, schmaky) uzený 50 g
máslo přepuštěné, ghí 1 lžíce
sůl hrubá 20 g

Postup přípravy

  1. Odvážíme si mouky, nasypeme na pracovní podložku, přidáme pokrájené zelí, tuky, sůl (mně osobně stačí 1 lžička na toto množství, záleží na druhu soli, já použila himalájskou růžovou), najemno nastrouhaného uzeného Šmakouna, vypracujeme těsto. Z počátku se bude zdát suché, ale vydržte a důkladně těsto propracujte. V případě, že by se těsto rozpadalo, přidejte tuk a naopak pokud se těsto bude lepit, přidejte mouku. Já neměla potřebu přidávat nic.

  2. Z vypracovaného těsta vyválíme vždy dva stejně dlouhé prameny, které zapleteme, případně zatočíme. Připravené tyčinky klademe na plech s pečícím papírem, potřeme Ghíčkem, posypeme hrubozrnnou solí či semínky. Pečeme dozlatova na 200°C přibližně 20 minut. Délka pečení je již na vás, pokud chcete vypečenější křupavé, pečte o něco déle.

  3. Druhou verzi bez Šmakouna připravíme stejným způsobem jen Šmakouna vynecháme. Pokud chceme tyčinky křupavé, děláme prameny tenké.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů