Tyčinky jsem připravila ze dvou dávek, pro dospělé s uzeným Šmakounem a pro našeho mlsáčka jsem Šmakouna vynechala.
Obě varianty jsou výborné, úžasné křupavé tyčinky s vůní a chutí zelí. Navíc ve verzi s uzeným Šmakounem lehce uzená příchuť a cenné bílkoviny. No jsem zvědavá, zda se dožijí večera.
- 45m
- 10 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná 114 g |
114 g |
54 g |
54 g |
100 g |
100 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
bílkový sýr (šmakoun, schmaky) uzený 50 g |
50 g |
Na posypání | |
1 lžíce |
1 lžíce |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Odvážíme si mouky, nasypeme na pracovní podložku, přidáme pokrájené zelí, tuky, sůl (mně osobně stačí 1 lžička na toto množství, záleží na druhu soli, já použila himalájskou růžovou), najemno nastrouhaného uzeného Šmakouna, vypracujeme těsto. Z počátku se bude zdát suché, ale vydržte a důkladně těsto propracujte. V případě, že by se těsto rozpadalo, přidejte tuk a naopak pokud se těsto bude lepit, přidejte mouku. Já neměla potřebu přidávat nic.
-
Z vypracovaného těsta vyválíme vždy dva stejně dlouhé prameny, které zapleteme, případně zatočíme. Připravené tyčinky klademe na plech s pečícím papírem, potřeme Ghíčkem, posypeme hrubozrnnou solí či semínky. Pečeme dozlatova na 200°C přibližně 20 minut.
Délka pečení je již na vás, pokud chcete vypečenější křupavé, pečte o něco déle.
-
Druhou verzi bez Šmakouna připravíme stejným způsobem jen Šmakouna vynecháme. Pokud chceme tyčinky křupavé, děláme prameny tenké.
Makronutrienty
59%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 171 kJ | 480 kJ |
Kalorická hodnota | 280 kcal | 115 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31,5 g
1,96 g |
12,9 g
0,805 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,15 SVJ | 1,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,4 g
9,72 g |
6,31 g
3,99 g |
Bílkoviny | 6,77 g | 2,78 g |
Sůl | 8,12 g | 3,33 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů