Zelňáky jsou teď hitem nízkosacharidového (lowcarb) stravování - a právem. Už naše babičky ho pekly, i když s chudším složením:)
- 25m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
500 g |
500 g |
1 kus |
1 kus |
150 g |
150 g |
100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
500g kysaného zelí jsem překrájela a dala do zapékací mísy. Přidala jsem jednu nastrouhanou mrkev, asi 150g nastrouhaného sýru, anglickou slaninu na kostičky a kousek klobásy, co nám zbyla v lednici. Na závěr jsem dala dvě vejce, smetanu na vaření a koření (sůl, pepř, kmín a trošku kurkumy).
-
Promíchala jsem a dala péct nejdřív cca na 15 min. na 170°C a potom jsem přidala na 200°C. Je to výborné jen tak, nebo jako příloha k masu:)
Makronutrienty
18%
34%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 530 kJ | 1 421 kJ |
Kalorická hodnota | 127 kcal | 340 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,56 g
4,06 g |
9,55 g
10,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,356 SVJ | 0,955 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,69 g
5,58 g |
26 g
14,9 g |
Bílkoviny | 6,86 g | 18,4 g |
Sůl | 1,56 g | 4,19 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů