Rychlá, jednoduchá zelňačka.
- 59m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
200 g |
200 g |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
200 g |
200 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 hrnky |
2 hrnky |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Postup přípravy
-
Zelí propláchneme, vymačkáme a překrájíme na kratší kousky.
Cibulku nakrájíme najemno. Mrkev na menší kousky. Maso rozkrájíme na menší kostky. Kedlubnu na větší kostky a uvaříme zvlášť - v kombinaci se zelím ráda zůstává tvrdá.
V hrnci s nepřilnavým dnem osmahneme na lžíci olivového oleje maso. Sundáme bokem a na výpeku orestujeme cibulku. Přidáme koření, sůl, lehce zarestujeme a zalijeme vodou. Vrátíme maso, přidáme zelí, zakryjeme poklicí a dusíme. Polévku můžeme také dát do pomalého hrnce/trouby a pomalu táhnout (na 120°C v troubě).
Pokud máte rádi zelňačku hustší, můžete ji zahustit rozmixováním uvařené kedlubny s částí vývaru.
Dokořeníme podle chuti a můžeme podávat.
Makronutrienty
17%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 281 kJ | 1 435 kJ |
Kalorická hodnota | 67,1 kcal | 343 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,87 g
1,66 g |
9,55 g
8,49 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,187 SVJ | 0,955 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,15 g
1,16 g |
26,3 g
5,94 g |
Bílkoviny | 3,79 g | 19,4 g |
Sůl | 0,276 g | 1,41 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů