Ak sa vám nechce dlho variť polievku kvôli mäsu, tak ho môžete vynechať a spraviť si len zeleninovú verziu boršču.
- 1h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
750 g |
750 g |
750 g |
750 g |
500 g |
500 g |
500 g |
500 g |
3 kusy |
3 kusy |
250 g |
250 g |
3 stroužky |
3 stroužky |
5 lžic |
5 lžic |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 200 mg |
200 mg |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska
paradajky prelejeme vriacou vodou, necháme 1 minútu pôsobiť a ošúpeme
dužinu nakrájame na kocky
cesnak nasekáme najemno
červenú repu umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kolieska
kapustu nakrájame na tenké pásiky
zemiaky ošúpeme a nakrájame na stredne veľké kocky
mrkvu nakrájame na kolieska
-
cibuľu na oleji podusíme do sklovita, pridáme zeleninu a podusíme 15 minút
prilejeme vývar a ochutíme soľou, korením a cukrom
varíme cca. 30-45 minút kým zelenina nezmäkne
prilejeme smotanu a odstavíme
podávať môžeme s nasekanou petržlenovou vňaťou
Makronutrienty
69%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 299 kJ | 1 575 kJ |
Kalorická hodnota | 71,5 kcal | 376 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,3 g
3,23 g |
54,4 g
17 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,03 SVJ | 5,44 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,28 g
0,127 g |
17,3 g
0,668 g |
Bílkoviny | 1,26 g | 6,63 g |
Sůl | 0,417 g | 2,19 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů