- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio 160 g |
160 g |
250 g |
250 g |
5 ml |
5 ml |
100 g |
100 g |
0,5 g |
0,5 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
6 kusů |
6 kusů |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
V hrnci nebo na pánvi (abychom to mohli přiklopit pokličkou) rozehřejeme olivový olej a orestujeme na kostičky nakrájené kuřecí maso. Poté přidáme hrášek a nakrájenou zeleninu (cibuli, cuketu, papriky a rajčata), přidáme rýži a chvíli restujeme a poté podlijeme trochou vroucí vody. Osolíme, opepříme a přidáme směs koření na paellu (já si vždy koupím zásoby někde na dovolené ve Španělsku, ale dá se sehnat i u nás. Případně si směs můžeme namíchat doma sami. Obahuje kurkumu, červenou papriku, sušenou cibuli a česnek. Někdy může obsahovat navíc nějaké pálivé papričky, koriandr nebo muškátový oříšek).
Zamícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme dokud není rýže hotová. Občas zkontrolujeme, jestli se nám jídlo zespodu nepálí a případně podlijeme trochou vody. Na závěr vmícháme nakrájenou petrželku a pokapeme citronovou šťávou.
Makronutrienty
64%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 538 kJ | 2 200 kJ |
Kalorická hodnota | 129 kcal | 526 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,9 g
0,503 g |
77,1 g
2,06 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,89 SVJ | 7,71 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,2 g
0,451 g |
8,97 g
1,84 g |
Bílkoviny | 8,3 g | 33,9 g |
Sůl | 0,169 g | 0,691 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů