Zdravý štědrovečerní salát
- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
tuřín | 300 g |
mrkev | 1 kus |
petržel kořenová | 1 kus |
celer | 0,3 kusu |
cibule | 1 kus |
vajíčka | 3 kusy |
nakládané kyselé okurky | 3 kusy |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
vaječný žloutek | 2 kusy |
slunečnicový olej | 150 ml |
hořčice dijonská | 1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Tuřín si nakrájíme na pravidelné kostičky a dáme jej vařit do měkka. V dalším kastrolu si dáme vařit na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu též do měkka.
-
Zatím si připravíme domácí majonézu a to tak, že všechny suroviny na majonézu vložíme do odměrného válce. Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst. Tyčový mixér spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru asi 5 sekund a vznikne nám tuhá žlutá majonéza.
-
Hotovou majonézu necháme v lednici vychladnout.
-
Vařené vejce a kyselé okurky si nakrájíme na kostičky a cibulku nasekáme na jemno. Uvařený tuřín vložíme do mísy, přidáme uvařenou kořenovou zeleninu, přidáme vejce, okurky a cibulku. Směs osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Vše opatrně, nejlépe rukou promícháme, aby se vše důkladně spojilo a zároveň nero
-
Salát necháme přes noc uležet v lednici.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů