Zdravý štědrovečerní salát

Michaela Pospíšilová, M-FIT

Zdravý štědrovečerní salát

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
tuřín 300 g
mrkev 1 kus
petržel kořenová 1 kus
celer 0,3 kusu
cibule 1 kus
vajíčka 3 kusy
nakládané kyselé okurky 3 kusy
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
vaječný žloutek 2 kusy
slunečnicový olej 150 ml
hořčice dijonská 1 lžíce
citronová šťáva, čerstvá 1 lžíce
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka

Postup přípravy

  1. Tuřín si nakrájíme na pravidelné kostičky a dáme jej vařit do měkka. V dalším kastrolu si dáme vařit na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu též do měkka.

  2. Zatím si připravíme domácí majonézu a to tak, že všechny suroviny na majonézu vložíme do odměrného válce. Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst. Tyčový mixér spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru asi 5 sekund a vznikne nám tuhá žlutá majonéza.

  3. Hotovou majonézu necháme v lednici vychladnout.

  4. Vařené vejce a kyselé okurky si nakrájíme na kostičky a cibulku nasekáme na jemno. Uvařený tuřín vložíme do mísy, přidáme uvařenou kořenovou zeleninu, přidáme vejce, okurky a cibulku. Směs osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Vše opatrně, nejlépe rukou promícháme, aby se vše důkladně spojilo a zároveň nero

  5. Salát necháme přes noc uležet v lednici.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů