- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
300 g |
300 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
0,3 kusu |
0,3 kusu |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
+ nálev asi 100ml 3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Majonéza | |
2 kusy |
2 kusy |
150 ml |
150 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Tuřín si nakrájíme na pravidelné kostičky a dáme jej vařit do měkka.
V dalším kastrolu si dáme vařit na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu též do měkka.
-
Zatím si připravíme domácí majonézu a to tak, že všechny suroviny na majonézu vložíme do odměrného válce. Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst.
Tyčový mixér spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru asi 5 sekund a vznikne nám tuhá žlutá majonéza.
-
Hotovou majonézu necháme v lednici vychladnout.
-
Vařené vejce a kyselé okurky si nakrájíme na kostičky a cibulku nasekáme na jemno.
Uvařený tuřín vložíme do mísy, přidáme uvařenou kořenovou zeleninu, přidáme vejce, okurky a cibulku.
Směs osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Vše opatrně, nejlépe rukou promícháme, aby se vše důkladně spojilo a zároveň nero
-
Salát necháme přes noc uležet v lednici.
Makronutrienty
17%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 106 kJ | 7 155 kJ |
Kalorická hodnota | 264 kcal | 1 710 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,05 g
1,89 g |
39,2 g
12,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,605 SVJ | 3,92 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,6 g
2,06 g |
165 g
13,4 g |
Bílkoviny | 3,06 g | 19,8 g |
Sůl | 1,28 g | 8,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů