Jestli hledáte recept na zdravé perníčky bez cukru a pšenice, tak tyhle jsou opravdu moc dobré. Jsou z žitné mouky, ze samých kvalitních surovin. Cukr zde nenajdete, místo něj používám med a datle nebo datlovou pastu.
- 50m
- 75 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
400 g |
400 g |
125 g |
125 g |
5 lžic |
5 lžic |
150 g |
150 g |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
kořenicí směs perníkové koření 2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Datle namočíme do trochy vody a necháme několik hodin nabobtnat. Slijeme. Přidáme med, vejce, vanilkový extrakt a rozmixujeme na kaši.
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do folie a necháme v lednici nejlépe přes noc odpočinout a rozležet. Těsto vám ale vydrží v lednici i několik dnů.
-
Troubu vyhřejte na 180°C.
Těsto rozválejte na tloušťku zhruba 5 mm a vykrájejte z něj perníčky. Pečte opatrně aby neztvrdly, asi sedm - osm minut do růžova. Můžete potřít rozšlehaným vajíčkem.
Makronutrienty
72%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 676 kJ | 181 kJ |
Kalorická hodnota | 401 kcal | 43,1 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
60,3 g
14 g |
6,49 g
1,51 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,03 SVJ | 0,649 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,9 g
6,54 g |
1,82 g
0,705 g |
Bílkoviny | 6,75 g | 0,727 g |
Sůl | 0,731 g | 0,079 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů