Pizzu si nemusíme odepřít, ani když redukujeme váhu, stravujeme se bezlepkově nebo nízkosacharidově. Tato, z květákového těsta, nám s trochou péče tu klasickou nahradí raz dva. No, a nejlepší je, že ji můžeme různě variovat. Nuda ve zdravém jídelníčku s ní tedy rozhodně nehrozí.
- 1h
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
mouka mandlová z mandlových jader 200 g |
200 g |
30 g |
30 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Náplň | |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
400 g |
400 g |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Navrch | |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Květák rozmixujeme nebo nadrobno nastrouháme. Vymačkáme z něj vodu. Přidáme hrnek mandlové mouky, cca 30 gramů strouhaného eidamu a dvě vejce. Ochutíme česnekovou solí a sušeným tymiánem. Uhněteme v těsto. Vytvarujeme na pečicí papír a pečeme na 200 stupňů zhruba 10 minut.
-
Mezi tím si uděláme rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji podusíme nakrájenou cibulku a prolisované 3 stroužky česneku, pak přidáme krájená rajčata z plechovky (můžeme i čerstvá), pokrájenou čerstvou bazalku, sůl a pepř. Povaříme zhruba 8 minut.
-
Tuto směs pak natřeme na upečenou placku. Doplníme o další ingredience - dle chuti. Já volila tentokrát kvalitní šunku, mozzarellu, olivy a čerstvou bazalku. Pak pečeme ještě zhruba 15 minut.
Makronutrienty
29%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 521 kJ | 2 516 kJ |
Kalorická hodnota | 125 kcal | 601 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,25 g
1,54 g |
30,2 g
7,46 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,625 SVJ | 3,02 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,77 g
1,86 g |
42,3 g
8,99 g |
Bílkoviny | 6,48 g | 31,3 g |
Sůl | 0,907 g | 4,38 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů