Zázvorky

Mezi hrnci

Toto typické staročeské cukroví dostalo jméno podle hlavní ingredience a to zázvoru. Díky němu pak dostávají nádhernou zázvorovou vůni a jemně štiplavou chuť. Zázvorky stejně jako tradiční perníčky je nejlépe nechat nějaký ten týden uležet, aby krásně změkly. Já se přiznám, že je jím klidně i dřív.

Zázvorky

Suroviny pro 60 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 375 g
cukr krupice 250 g
vaječný žloutek 3 kusy
vaječný bílek 2,5 kusy
kypřící prášek do pečiva 0,5 kusu
máslo 10 g
zázvor sušený mletý 10 g

Postup přípravy

  1. Z bílků vyšleháme sníh a do něj nejlépe za pomoci robotu vetřeme (v této fázi už použijte metličky na tření, ne na šlehání) žloutky a cukr. Směs v robotu třeme 15 minut. Poté mouku smícháme s kypřícím práškem a zázvorem.

  2. Z bílků vyšleháme sníh a do něj nejlépe za pomoci robotu vetřeme (v této fázi už použijte metličky na tření, ne na šlehání) žloutky a cukr. Směs v robotu třeme 15 minut. Poté mouku smícháme s kypřícím práškem a zázvorem.

  3. Hotové těsto za podsypávání moukou ihned vyválíme na 0,5 cm placku a vykrajujeme požadované tvary. Zázvorky dáme na plech s pečícím papírem a necháme nejlépe přes noc na lince oschnout (popř. minimálně 5 hodin).

  4. Poté pečeme při 165 °C dorůžova. Já pekla každý plech cca 10 minut, tento čas je však pouze orientační, každá trouba peče jinak. Hotové zázvorky jsou světlé s mírně narůžovělým nádechem, který poznáte nejlépe zespodu zázvorky. Vychladlé zázvorky necháme uležet v chladu.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů