Zázvorky
Zázvorky - staročeské vánoční cukroví s lehce pálivou chutí, podávaly se tradičně k odpolednímu čaji. Obvykle se doporučuje péct zázvorky několik týdnů předem, aby se rozležely, tyhle jsou ale krásně měkké a křehké hned, nemusí se nechat odležet.
- 2h
- 60 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 60 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 280 g |
máslo | 280 g |
vajíčka | 1 kus |
vaječný žloutek | 4 kusy |
zázvor sušený mletý | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Žloutky s jedním celým vejcem utřeme v míse spolu s cukrem - třeme aspoň 20 minut. Na vál nasypeme všechnu mouku, přidáme zarovnanou polévkovou lžíci sušeného zázvoru, půl lžičky jedlé sody, trochu prášku do pečiva (zarovnanou lžičku), citronovou kůru z 1/4 citrónu a promícháme, aby se všechny suché přísady pěkně propojily. Společně s utřenými vejci vypracujeme těsto, vyválíme na cca 3mm placku a vykrajujeme tvary - zázvorky, které ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme do chladu odpočinout alespoň na 5 hodin, nejlépe přes noc.
-
Před pečením zázvorky obrátíme a pečeme v troubě - peču horkovzduchem při teplotě 150° dorůžova. Doba pečení je podle trouby, ve vyhřáté troubě jsou upečené tak za 6-8 minut. Upečené zázvorky můžeme potřít citronovou polevou.
-
Tipy pro pečení zázvorek: Do hladké mouky přidám trochu polohrubé (3 lžíce a dorovnám do váhy hladkou moukou), zázvorky jsou pak ještě křehčí. Pokud chcete použít čerstvý zázvor, tak cca 10g nastrouhat a vymačkat přebytečnou tekutinu, jinak se zázvorky roztečou. Vajíčka s cukrem šlehám elektrickým šlehačem tak dlouho, až se vytvoří hustá, hutná pěna. Zázvorky by se měly nechat odležet proto, aby zaschly, tím se neroztečou a hezky vyběhnou, neodležené moc nevyskočí. Obracet před pečením se nemusí, záleží na každém, co upřednostní, při obrácení zůstane povrch rovný a spodek vyběhne, pokud se neotočí, je to naopak. Nepotírám ničím.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů