Zázvorky - staročeské vánoční cukroví s lehce pálivou chutí, podávaly se tradičně k odpolednímu čaji. Obvykle se doporučuje péct zázvorky několik týdnů předem, aby se rozležely, tyhle jsou ale krásně měkké a křehké hned, nemusí se nechat odležet.
- 2h
- 60 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
280 g |
280 g |
280 g |
280 g |
1 kus |
1 kus |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Žloutky s jedním celým vejcem utřeme v míse spolu s cukrem - třeme aspoň 20 minut. Na vál nasypeme všechnu mouku, přidáme zarovnanou polévkovou lžíci sušeného zázvoru, půl lžičky jedlé sody, trochu prášku do pečiva (zarovnanou lžičku), citronovou kůru z 1/4 citrónu a promícháme, aby se všechny suché přísady pěkně propojily. Společně s utřenými vejci vypracujeme těsto, vyválíme na cca 3mm placku a vykrajujeme tvary - zázvorky, které ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme do chladu odpočinout alespoň na 5 hodin, nejlépe přes noc.
-
Před pečením zázvorky obrátíme a pečeme v troubě - peču horkovzduchem při teplotě 150° dorůžova. Doba pečení je podle trouby, ve vyhřáté troubě jsou upečené tak za 6-8 minut. Upečené zázvorky můžeme potřít citronovou polevou.
-
Tipy pro pečení zázvorek:
Do hladké mouky přidám trochu polohrubé (3 lžíce a dorovnám do váhy hladkou moukou), zázvorky jsou pak ještě křehčí.
Pokud chcete použít čerstvý zázvor, tak cca 10g nastrouhat a vymačkat přebytečnou tekutinu, jinak se zázvorky roztečou.
Vajíčka s cukrem šlehám elektrickým šlehačem tak dlouho, až se vytvoří hustá, hutná pěna.
Zázvorky by se měly nechat odležet proto, aby zaschly, tím se neroztečou a hezky vyběhnou, neodležené moc nevyskočí.
Obracet před pečením se nemusí, záleží na každém, co upřednostní, při obrácení zůstane povrch rovný a spodek vyběhne, pokud se neotočí, je to naopak.
Nepotírám ničím.
Makronutrienty
40%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 973 kJ | 232 kJ |
Kalorická hodnota | 472 kcal | 55,4 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,5 g
0,21 g |
3,47 g
0,025 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,95 SVJ | 0,347 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
36,6 g
21,5 g |
4,3 g
2,53 g |
Bílkoviny | 7,66 g | 0,9 g |
Sůl | 0,062 g | 0,007 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů