Toto typické staročeské cukroví dostalo jméno podle hlavní ingredience a to zázvoru. Díky němu pak dostávají nádhernou zázvorovou vůni a jemně štiplavou chuť.
Zázvorky stejně jako tradiční perníčky je nejlépe nechat nějaký ten týden uležet, aby krásně změkly. Já se přiznám, že je jím klidně i dřív.
- 1h
- 60 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
375 g |
375 g |
250 g |
250 g |
3 kusy |
3 kusy |
2,5 kusy |
2,5 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
10 g |
10 g |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Z bílků vyšleháme sníh a do něj nejlépe za pomoci robotu vetřeme (v této fázi už použijte metličky na tření, ne na šlehání) žloutky a cukr. Směs v robotu třeme 15 minut.
Poté mouku smícháme s kypřícím práškem a zázvorem.
-
Z bílků vyšleháme sníh a do něj nejlépe za pomoci robotu vetřeme (v této fázi už použijte metličky na tření, ne na šlehání) žloutky a cukr. Směs v robotu třeme 15 minut.
Poté mouku smícháme s kypřícím práškem a zázvorem.
-
Hotové těsto za podsypávání moukou ihned vyválíme na 0,5 cm placku a vykrajujeme požadované tvary. Zázvorky dáme na plech s pečícím papírem a necháme nejlépe přes noc na lince oschnout (popř. minimálně 5 hodin).
-
Poté pečeme při 165 °C dorůžova. Já pekla každý plech cca 10 minut, tento čas je však pouze orientační, každá trouba peče jinak. Hotové zázvorky jsou světlé s mírně narůžovělým nádechem, který poznáte nejlépe zespodu zázvorky.
Vychladlé zázvorky necháme uležet v chladu.
Makronutrienty
85%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 389 kJ | 184 kJ |
Kalorická hodnota | 332 kcal | 44 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
66,5 g
31,6 g |
8,81 g
4,19 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,65 SVJ | 0,881 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,78 g
1,5 g |
0,501 g
0,199 g |
Bílkoviny | 7,68 g | 1,02 g |
Sůl | 0,43 g | 0,057 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů