Závinec s mandlemi

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Závinec s mandlemi

závinec je na chuť velmi dobrý, vzala jsem jej i kolegyním do práce a chutnal jim. Má chuť vánočního cukroví. Klidně bych jej mohla dělat podobně jako Masarykovo cukroví s různými obměnami. Například - mandle, čokoládu vše do těsta nebo těsto a do malinko rozváleného posypat mandle nebo druhý posypat posekanou čokoládou, nebo dát mandle i čokoládu do těsta a udělat jako to Masarykovo cukroví. Místo jednoho závince by byly třeba 4 podle velikosti, jako vánoční cukroví by bylo menší. Asi bych je pouze pokrájené pekla a pak už "nesušila" v troubě. Těsto je křehké, ale docela se mi s ním dobře pracovalo.

Za poctivé rady děkujeme paní Lídě Pincové z Kladna :)

Postup přípravy

  1. Vše prohněteme na těsto, zabalíme do fólie a dáme do chladna asi tak na hodinku. Pak těsto malinko rozválíme nebo rukama zploštíme jako na závin – posypeme částí zbylých mandlí a zarolujeme - těsto je křehké, tak opatrně. Závinec dáme na plech s pečícím papírem, pomašlujeme vajíčkem a posypeme zbytkem mandlí a posypeme cukrem krupice. Pečeme v předehřáté troubě asi na 175 stupňů 5 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme pozvolna dorůžova při 150 stupních, aby se závinec propekl.

  2. Ještě teplý závinec nakrájíme na silnější plátky (11-14 plátků podle síly krájení), ale taky opatrně, závinec je křehký, rozpadá se, položíme zpět na plech s pečícím papírem a asi 40 minut při teplotě 75 stupňů sušíme v troubě.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte