závinec je na chuť velmi dobrý, vzala jsem jej i kolegyním do práce a chutnal jim. Má chuť vánočního cukroví. Klidně bych jej mohla dělat podobně jako Masarykovo cukroví s různými obměnami. Například - mandle, čokoládu vše do těsta nebo těsto a do malinko rozváleného posypat mandle nebo druhý posypat posekanou čokoládou, nebo dát mandle i čokoládu do těsta a udělat jako to Masarykovo cukroví. Místo jednoho závince by byly třeba 4 podle velikosti, jako vánoční cukroví by bylo menší. Asi bych je pouze pokrájené pekla a pak už "nesušila" v troubě. Těsto je křehké, ale docela se mi s ním dobře pracovalo.
Za poctivé rady děkujeme paní Lídě Pincové z Kladna :)
- 1h:20m
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
200 g |
200 g |
70 g |
70 g |
350 g |
350 g |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
3 kusy |
3 kusy |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
Na posypání | |
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Vše prohněteme na těsto, zabalíme do fólie a dáme do chladna asi tak na hodinku. Pak těsto malinko rozválíme nebo rukama zploštíme jako na závin – posypeme částí zbylých mandlí a zarolujeme - těsto je křehké, tak opatrně. Závinec dáme na plech s pečícím papírem, pomašlujeme vajíčkem a posypeme zbytkem mandlí a posypeme cukrem krupice. Pečeme v předehřáté troubě asi na 175 stupňů 5 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme pozvolna dorůžova při 150 stupních, aby se závinec propekl.
-
Ještě teplý závinec nakrájíme na silnější plátky (11-14 plátků podle síly krájení), ale taky opatrně, závinec je křehký, rozpadá se, položíme zpět na plech s pečícím papírem a asi 40 minut při teplotě 75 stupňů sušíme v troubě.
Makronutrienty
57%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 946 kJ | 1 585 kJ |
Kalorická hodnota | 465 kcal | 379 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
47,7 g
15,6 g |
38,8 g
12,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,77 SVJ | 3,88 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,5 g
7,25 g |
22,4 g
5,91 g |
Bílkoviny | 8,65 g | 7,05 g |
Sůl | 0,092 g | 0,075 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů