"ZAUZENÉ" PEČENÉ VEPŘOVÉ KOSTKY S DUŠENÝM ZELÍM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

Danula

Takové to tradiční nedělní obžerství v podobě "vepřo-knedlo-zééélo-píííívo" může mít tisíc podob a tisíc chutí. A jen málokdo mu odolá. Já mám už odmalinka úchylku na bramborové těsto, a to ať už v podobě knedlíků, noků, součků nebo třeba halušek. Maso ani být nemusí, ale hlavní je velký kopec dušeného zelí. A ti mí chlapi k tomu zas potřebují ještě ten kus masa.

"ZAUZENÉ" PEČENÉ VEPŘOVÉ KOSTKY S DUŠENÝM ZELÍM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
vepřová krkovice bez kosti 1 kg
sůl 2 lžíce
paprika sladká mletá uzená 1 lžíce
kmín drcený 2 lžičky
pepř černý mletý 1 lžička
olej řepkový 3 lžíce
brambory vařené ve slupce 500 g
hrubá mouka pšeničná 150 g
jemná krupice, dětská krupička 50 g
vajíčka 1 kus
sůl 1 lžička

Postup přípravy

  1. Maso nakrájím na velké kostky, posypu kořením a solí, zakápnu olejem, důkladně vše promíchám a uložím do druhého dne do lednice.

  2. Pak už jen podliju vodou a peču v dobře uzavřeném pekáči (pojistím raději alobalem) asi 2 hodinky na 170 stupňů doměkka. Před koncem pečení odklopím víko, odeberu přebytečný tuk a dopékám do barvy. Pro získání dobré šťávy nakonec zaliju trochou vroucí vody. Pozn.: Použitím zauzené papriky získá maso zajímavou chuť a křehkost uzeného masa.

  3. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout! Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 30 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů