"ZAUZENÉ" PEČENÉ VEPŘOVÉ KOSTKY S DUŠENÝM ZELÍM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM
Takové to tradiční nedělní obžerství v podobě "vepřo-knedlo-zééélo-píííívo" může mít tisíc podob a tisíc chutí. A jen málokdo mu odolá. Já mám už odmalinka úchylku na bramborové těsto, a to ať už v podobě knedlíků, noků, součků nebo třeba halušek. Maso ani být nemusí, ale hlavní je velký kopec dušeného zelí. A ti mí chlapi k tomu zas potřebují ještě ten kus masa.
- 2h:30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřová krkovice bez kosti | 1 kg |
sůl | 2 lžíce |
paprika sladká mletá uzená | 1 lžíce |
kmín drcený | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 1 lžička |
olej řepkový | 3 lžíce |
brambory vařené ve slupce | 500 g |
hrubá mouka pšeničná | 150 g |
jemná krupice, dětská krupička | 50 g |
vajíčka | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso nakrájím na velké kostky, posypu kořením a solí, zakápnu olejem, důkladně vše promíchám a uložím do druhého dne do lednice.
-
Pak už jen podliju vodou a peču v dobře uzavřeném pekáči (pojistím raději alobalem) asi 2 hodinky na 170 stupňů doměkka. Před koncem pečení odklopím víko, odeberu přebytečný tuk a dopékám do barvy. Pro získání dobré šťávy nakonec zaliju trochou vroucí vody. Pozn.: Použitím zauzené papriky získá maso zajímavou chuť a křehkost uzeného masa.
-
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout! Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 30 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů