Zapékané dušené tofu s žampiony, brambory, česnekovou omáčkou a sušenými třešněmi

Lenka Maříková

Zapékané dušené tofu s žampiony, brambory, česnekovou omáčkou a sušenými třešněmi

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
tofu ochucené, marinované 200 g
brambory konzumní pozdní 2 kusy
česnek stroužky 12 kusů
vývar zeleninový domácí 500 ml
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 1 lžička
žampiony čerstvé 450 g
zakysaná smetana rostlinná 200 g
olivový olej 2 lžíce
třešně sušené 1 hrst
tapioková mouka 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Vymačkáme z tofu co nejvíc tekutiny. V zeleninovém vývaru s trochou soli a pepře rozvaříme 9 stroužků česneku pokrájeného najemno cca 10 minut, pak slijeme a dáme stranou - konzistence sosu. V tomtéž hrnci opět dolijeme zeleninový vývar s trochou soli a pepře zpěníme žampiony, dokud nezhnědnou a nepustí šťávu - co nejhustší konzistence. Opět odlijeme vše stranou.

  2. Tofu (lahůdkové) zbavené vlhkosti nakrájíme na kostky, obalíme v tapiokové nebo kukuřičné mouce s trochou pepře a osmažíme na olivovém oleji z obou stran do křupava. Do zapékací mísy poklademe brambory nakrájené na plátky, žampiony se šťávou, vegan zakysaná smetana a česnekový sos. Další vrstva tofu a sušené třešně plus tři stroužky prolisovaného česneku. Pečeme cca 45 minut. Ozdobíme např. petrželkou.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů