Zapečený květák po indicku

Soucitně.cz

Květák je v našich končinách poněkud opomíjenou zeleninou, která se obvykle smaží v trojobalu. Zkuste jej zařadit do jídelníčku více, třeba tímto indickým pokrmem.

Zapečený květák po indicku

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
hrášek mražený 350 g
olej řepkový 2 lžíce
cibule 3 kusy
kořenicí směs garam masala 2 lžičky
sůl 0,5 lžičky
květák 1 kus
česnek stroužky 7 kusů
brambory pozdní 3 kusy
mrkev 2 kusy
lilek 0,5 kusu
rajčata 1 kus

Postup přípravy

  1. Mražený hrášek zalijeme vařící vodou (ne moc) a vaříme za občasného míchání alespoň půl hodiny. V případě potřeby vodu přidáme, ale na konci by vody v hrnci mělo zbýt jen trochu. Necháme vychladnout a rozmixujeme na kaši.

  2. V jiném hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm do růžova na půlkolečka nakrájené cibule a celé či přepůlené stroužky česneku. Přisypeme koření Garam masala, promícháme a poté zalijeme hrachovou kaší. Směs osolíme lžičkou soli. Ke směsi přidáme na plátky či hranoly nakrájené brambory ve slupce, mrkev na (půl)kolečka a na menší růžičky rozebraný květák. Dle chuti můžeme přidat i lilek, rajčata nebo brokolici. Máme-li rádi pálivější, můžeme přisypat i trochu sušeného chilli.

  3. Směs přendáme do zapékací misky a pečeme cca 40 minut na 200° C (dokud nejsou brambory měkké). Jednotlivé porce ozdobíme čerstvou bylinkou (např. rozmarýnem).

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů