Zapečený květák po indicku
Květák je v našich končinách poněkud opomíjenou zeleninou, která se obvykle smaží v trojobalu. Zkuste jej zařadit do jídelníčku více, třeba tímto indickým pokrmem.
- 1h:20m
- 4 porce
- středně obtížné
- Historické
- Indická
- Obědy a večeře
- Orestování
- Pečení
- Rostlinný původ
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Whole30
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hrášek mražený | 350 g |
olej řepkový | 2 lžíce |
cibule | 3 kusy |
kořenicí směs garam masala | 2 lžičky |
sůl | 0,5 lžičky |
květák | 1 kus |
česnek stroužky | 7 kusů |
brambory pozdní | 3 kusy |
mrkev | 2 kusy |
lilek | 0,5 kusu |
rajčata | 1 kus |
Postup přípravy
-
Mražený hrášek zalijeme vařící vodou (ne moc) a vaříme za občasného míchání alespoň půl hodiny. V případě potřeby vodu přidáme, ale na konci by vody v hrnci mělo zbýt jen trochu. Necháme vychladnout a rozmixujeme na kaši.
-
V jiném hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm do růžova na půlkolečka nakrájené cibule a celé či přepůlené stroužky česneku. Přisypeme koření Garam masala, promícháme a poté zalijeme hrachovou kaší. Směs osolíme lžičkou soli. Ke směsi přidáme na plátky či hranoly nakrájené brambory ve slupce, mrkev na (půl)kolečka a na menší růžičky rozebraný květák. Dle chuti můžeme přidat i lilek, rajčata nebo brokolici. Máme-li rádi pálivější, můžeme přisypat i trochu sušeného chilli.
-
Směs přendáme do zapékací misky a pečeme cca 40 minut na 200° C (dokud nejsou brambory měkké). Jednotlivé porce ozdobíme čerstvou bylinkou (např. rozmarýnem).
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů