Toto je můj poslední recept do série #MalýSvátek, kterou jsem dělala pro těstoviny Panzani. Bylo to krásné období, které jste i krásně přijali, těstoviny jste hodně vařili a taky chválili. A tak jsem si řekla, že celý tenhle sladký čas ukončím taky sladce, a zvolila jsem tedy na závěr jeden sladký recept :)
a P.S.: Ještě stále můžete hlasovat v anketě www.mamablogroku.cz (můj blog v kategorii Lifestyle, hlasování je na hlavní stránce dole).
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těstoviny | |
---|---|
Panzani farfalle 200 g |
200 g |
250 g |
250 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu a poté propláchněte studenou vodou. Smíchejte s tvarohem, vejci, nahrubo nastrouhanými jablky, ořechy a rozinkami. Ochuťte cukrem (není ho potřeba moc, neboť jablka jsou sladká, takže pokud nemáte zhýčkané chutě, obejdete se bez něj i úplně) a dolaďte troškou skořice. Dobře promíchejte.
-
Přesuňte do poctivě vymazaného pekáčku a pečte na 180°C přibližně půl hodiny, nebo dle zkušeností s vlastní troubou, ale zkrátka dozlatova. Podávat můžete jako hlavní jídlo, ale i jako netradiční dezert.
-
Dětská specifika:
Recept řadím do kategorie od 1 roku vzhledem k přítomnosti tvarohu, který je pro svůj vyšší obsah bílkovin i takto doporučován.
Pozor na možnou alergickou reakci u skořice.
Ořechy a semínka jsou pro možný obsah toxinů a taky horší stravitelnost doporučovány od 1 roku, menším dětem je tedy vynechejte.
Fajn tip pro mámu a tátu je si rozinky předem namočit v rumu:)
Makronutrienty
73%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 626 kJ | 1 439 kJ |
Kalorická hodnota | 150 kcal | 344 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,2 g
2,97 g |
58 g
6,82 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,52 SVJ | 5,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,76 g
1,2 g |
6,33 g
2,75 g |
Bílkoviny | 6,63 g | 15,2 g |
Sůl | 0,107 g | 0,247 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů