Zapečené těstoviny s květákem a tuňákem (od 1 roku)

Máma v kuchyni

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Zapečené těstoviny s květákem a tuňákem (od 1 roku) 1 další fotka

Tenhle recept je mou první vlaštovkou v rámci kampaně #MalýSvátek. Malý svátek je jeden den v týdnu, který si užijete společně s rodinou, dáte si nějaké jednoduché a přitom lahodné jídlo a vychutnáte si ho u jednoho stolu. Když se řekne dobré a rychlé jídlo, je dost možné, že mezi prvními vás napadnou těstoviny. A to je naprosto správně – s Malým svátkem totiž přichází oblíbená značka Panzani, díky které se teď můžete těšit na velkou vlnu těstovinových receptů u mě na blogu.

Postup přípravy

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu (já jsem zvolila tyto malé vrtulky torti, které se vaří 7 – 8 minut). Vařit zároveň dejte i květák, a pokud si s odhadováním času troufáte a nemáte problém pak uvařený květák z hrnce vybírat, můžete udělat i oboje v jednom zároveň, neboť doba vaření obojího je přibližně stejná.

  2. Uvařené těstoviny slijte a propláchněte studenou vodou. Květák vyberte a společně se smetanou rozmixujte na hladké pyré. Osolte a ochuťte ho muškátovým oříškem dle chuti (počítejte ale s tím, že budete přidávat ještě i slaný sýr a tuňáka, proto to s množstvím soli nepřežeňte).

  3. Nalijte pyré do těstovin, přisypejte i nahrubo nastrouhaný sýr a tuňáka (přebytečnou vodu z plechovky slijte) a dobře promíchejte. V případě potřeby můžete ještě dosolit.

    Dejte do vymazané zapékací formy a pečte na 180°C do zlatova – v mojí troubě to trvá přibližně půl hodinky.

  4. Dětská specifika:

    Smetana se pro vyšší obsah projímavých tuků a možné zatížení ledvin doporučuje od 1 roku.

    Obdobně to platí i pro vysokoprocentní a poměrně slaný sýr.

    Ačkoliv není konzerva typický příklad zdravé výživy, v případě ryb jde o velkou výjimku, neboť jsou ryby nenahraditelné svým obsahem mastných kyselin. Doporučuji od 1 roku.

    Pozor na muškátový oříšek - ve velkém množství má halucinogenní účinky (v malé míře k okořenění je bezpečný).

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte