
Pokud máte rádi zapečené brambory a jste diabetik (nebo se snažíte zhubnout), nemusíte si tuto pochoutku odpírat. Stačí pouze zaměnit brambory za kedlubny a hned máte nízkosacharidovou verzi. Uvidíte, jak si pochutnáte. :)
- 1h:20m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
900 g |
900 g |
400 g |
400 g |
6 uvařit natvrdo a 4 použít na zalití 10 kusů |
10 kusů |
50 g |
50 g |
1 hrst |
1 hrst |
použila jsem 18% 180 g |
180 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný 30 g |
30 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
na vymazání zapékací mísy 1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravíme všechny potřebné ingredience.
Šest vajec uvaříme natvrdo, kedlubny nakrájíme na plátky a uvaříme "na skus" v osolené vodě. Pak je scedíme a necháme trochu vychladnout. Uzené maso nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme, nasekáme pažitku. Zapékací mísu vymažeme máslem.
Zbývající čtyři vejce promícháme (nebo prošleháme) společně se zakysanou smetanou, solí a pepřem.
-
Na dno zapékací mísy naskládáme plátky kedluben (jednu třetinu), na to polovinu uzeného masa nakrájeného na kostičky, posypeme polovinou nastrouhaného sýru, poklademe třemi vajíčky nakrájených na plátky a posypat pažitkou. Zalijeme třetinou smetanové směsi.
Poté vše opakujeme a nakonec naskládáme zbytek kedluben, které polijeme zbylou smetanovou směsí.
Povrch posypeme sušeným sýrem parmezánového typu.
Pekáč nezakrýváme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 3/4 hodiny, dokud sýr trochu nezezlátne.
Makronutrienty
22%
42%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 443 kJ | 0 J |
Kalorická hodnota | 106 kcal | 0 cal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,14 g
1,52 g |
0 g
0 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,414 SVJ | 0 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,57 g
2,89 g |
0 g
0 g |
Bílkoviny | 7,91 g | 0 g |
Sůl | 0,792 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů