Zapečené jáhly se zeleninou a cizrnou
Jáhly byly u nás doma velmi často a jako dítěti mi moc nechutnaly. Časem jsem jim přišla na chuť v podobě snídaňových kaší nebo sladkého jáhelníku. Postupně se dopracovávám i ke slané verzi jáhel a musím říct, že zapečené jsou opravdu docela dobré!
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
jáhly, proso | 200 g |
zelené fazolové lusky mražené | 100 g |
červená paprika | 1 kus |
žlutá paprika | 1 kus |
cibule | 1 hrnek |
cizrna, sterilovaná | 100 g |
jogurt bílý, rostlinná alternativa | 2 lžíce |
libeček | 1 hrst |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Zeleninu očistíme, nakrájíme a necháme chvíli orestovat. Syrové jáhly propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili nahořklé chuti a přidáme je do hrnce k zelenině. Vše důkladně promícháme, zalijeme vodou a necháme vařit. Občas jáhly promícháme a přidáme vodu dle potřeby. Pokud už jsou jáhly měkké, přisypeme cizrnu, dochutíme oblíbeným kořením, pepřem a solí a nandáme vzniklou směs do vymazaného pekáče.
-
Jáhly potřeme směsí jogurtu, libečku a lžíce oleje a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů, přibližně na 20 minut . Zapečené jáhly necháme chvíli vychladnout a poté je teprve krájíme a servírujeme na talíř.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů