Zapečené jáhly se zeleninou a cizrnou

Hana Mlavcová

Jáhly byly u nás doma velmi často a jako dítěti mi moc nechutnaly. Časem jsem jim přišla na chuť v podobě snídaňových kaší nebo sladkého jáhelníku. Postupně se dopracovávám i ke slané verzi jáhel a musím říct, že zapečené jsou opravdu docela dobré!

Zapečené jáhly se zeleninou a cizrnou

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
jáhly, proso 200 g
zelené fazolové lusky mražené 100 g
červená paprika 1 kus
žlutá paprika 1 kus
cibule 1 hrnek
cizrna, sterilovaná 100 g
jogurt bílý, rostlinná alternativa 2 lžíce
libeček 1 hrst
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 1 lžička

Postup přípravy

  1. Zeleninu očistíme, nakrájíme a necháme chvíli orestovat. Syrové jáhly propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili nahořklé chuti a přidáme je do hrnce k zelenině. Vše důkladně promícháme, zalijeme vodou a necháme vařit. Občas jáhly promícháme a přidáme vodu dle potřeby. Pokud už jsou jáhly měkké, přisypeme cizrnu, dochutíme oblíbeným kořením, pepřem a solí a nandáme vzniklou směs do vymazaného pekáče.

  2. Jáhly potřeme směsí jogurtu, libečku a lžíce oleje a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů, přibližně na 20 minut . Zapečené jáhly necháme chvíli vychladnout a poté je teprve krájíme a servírujeme na talíř.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů