Jáhly byly u nás doma velmi často a jako dítěti mi moc nechutnaly. Časem jsem jim přišla na chuť v podobě snídaňových kaší nebo sladkého jáhelníku. Postupně se dopracovávám i ke slané verzi jáhel a musím říct, že zapečené jsou opravdu docela dobré!
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 hrnek |
1 hrnek |
100 g |
100 g |
jogurt bílý, rostlinná alternativa 2 lžíce |
2 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Zeleninu očistíme, nakrájíme a necháme chvíli orestovat. Syrové jáhly propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili nahořklé chuti a přidáme je do hrnce k zelenině. Vše důkladně promícháme, zalijeme vodou a necháme vařit. Občas jáhly promícháme a přidáme vodu dle potřeby. Pokud už jsou jáhly měkké, přisypeme cizrnu, dochutíme oblíbeným kořením, pepřem a solí a nandáme vzniklou směs do vymazaného pekáče.
-
Jáhly potřeme směsí jogurtu, libečku a lžíce oleje a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů, přibližně na 20 minut . Zapečené jáhly necháme chvíli vychladnout a poté je teprve krájíme a servírujeme na talíř.
Makronutrienty
79%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 524 kJ | 2 073 kJ |
Kalorická hodnota | 125 kcal | 495 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,2 g
1,3 g |
95,7 g
5,15 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,42 SVJ | 9,57 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,57 g
0,099 g |
6,2 g
0,391 g |
Bílkoviny | 4,85 g | 19,2 g |
Sůl | 0,824 g | 3,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů